Започна театралният фестивал „Малкият принц“, предлагащ 18 безплатни спектакъла

Публикувано на пт, 19 апр. 2024
414 четения

Националният фестивал на детско-юношеското театрално творчество „Малкият принц” събра над 300 млади артисти от цялата страна във В. Търново. Той бе официално открит на сцената в голямата зала на МДТ „Константин Кисимов“, като на церемонията присъстваха ученици от училищата в старата столица. Представленията ще се играят от сутрин до вечер, а входът е свободен.

„Този фестивал е изключително важен за нашия град по много причини, но може би най-важната е, че той е уникален и единствен в България“, каза в приветствието си Нейко Генчев, зам.- кмет на В. Търново, и посочи големите ползи от него за младите актьори и зрители. „Аз лично познавам много деца, които са се занимавали с младежки театър и от едни неуверени дребосъчета са се превърнали в силни, уверени и способни млади мъже и жени, правещи хубави неща в живота си“, добави още зам.-кметът.

„Фестивалът „Малкият принц“ е едно красиво преживяване както за децата, така и за възрастните. Това е начин за подкрепа на духовното развитие на подрастващите, защото театърът е едно комплексно изкуство, съдържащо в себе си литература, психология, артистичност, емоционалност. Доказано е, че участието в театрални трупи до голяма степен подпомага емоционалното развитие на децата и изграждането на различни ценности, защото пиесите са с разнообразни сюжети“, каза Нелина Църова, директор на дирекция „Култура, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново. Другото хубаво нещо е, че той се случва на истинска театрална сцена и през последните години набра скорост, изкачи много стъпала и стана национален, допълни Църова. Той е само в рамките на 3 дни, което прави подбора труден и налага отсяването на едва една трета от кандидатстващите спектакли на театрални трупи от цялата страна, което може би налага да е с по-дълга продължителност. Църова припомни, че началото на фестивала е поставено преди 18 години в НЧ „Извор – 1873“ в Самоводене, където тогава функционират 4 театрални трупи за различни възрасти. Той има дълбоки традиции, които не само са запазени, но и доразвити.

През годините фестивалът „Малкият принц“ се е утвърдил като инкубатор на бъдещи таланти в театъра и киното, подчертаха и водещите на събитието – Никол Бойчева и Полина Петкова.

„Велико Търново ми е любимо място, както и този фестивал, защото за четвърта година го правим заедно, каза актрисата Йоана Буковска-Давидова, председател на журито на фестивала, което включва още актрисата Стефка Златкова и режисьора Антони Цонев от Великотърновския театър.

Част от церемонията по откриването на фестивала бяха и мажоретките от ОУ „Бачо Киро“ във В. Търново, които се изявиха на сцената. На събитието пресъстваха още: Владимир Николов, председател на читалището в Самоводене и директор на ОУ „Бачо Киро“ във В. Търново, кметът на Самоводене – Валентин Къндев, експерти от дирекция „Култура, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново.

В тазгодишния афиш на фестивала „Малкият принц“ са включени 18 спектакъла на детски и юношески театрални школи и състави от Варна, София, Плевен, Чирпан, Кърджали, Силистра, Пазарджик, Разград, Пловдив, Нови пазар и старата столица. Възрастовите групи са две – до 14 години и от 14 до 18 години. Официалното закриване и връчването на наградите ще е в неделя, 21 април, от 20,30 ч.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново