Войнежа домакинства национална среща на шевицата през юли

Публикувано на чт, 16 юни 2022
715 четения

Национален фестивал на шевицата “Елбетицата – Домът на Бог” ще се проведе през юли в село Войнежа. Той ще предостави трибуна на една особено колоритна част от бита и традиция ни – везбата, като за първа година ще отправи поглед и към билкарството, посочват организаторите от Фондация “История в шевици”. На 23 и 24 юли на площада до читалището в селото любители и професионалисти в областта на везмото ще могат да покажат своите творения.
Участниците могат да се включат индивидуално и колективно чрез представяне на автентични носии с шевици, части от носии или съхранени шевични фрагменти, миндерлък – възглавници, ковьори, кърпи, като особен интерес представлява и самата история на дадената носия или шевица. Те могат да го направят и представяйки артикули със съвременни интерпретации на автентични шевици – сувенири, бижута, дрехи и др. Могат да участват и хора, показващи дейности и занаяти, които имат тематична връзка с елементите и мотивите, използвани и във везбата – килимарство, гайтанджийство, резбарство, рисувана керамика – грънчарство и други художествени занаяти. Могат да участват и такива, които изработват аксесоари към носии. Участниците могат да се включат и с ритуали, фолклорни танци и песни, театрални постановки или филмови представяния с фолклорна насоченост.
Темата за билкарството ще засяга дейностите по събиране, преработка, приготвяне на извлеци и продукти за домашна употреба. На фестивала ще могат да се видят обредни хлябове с мотиви, които се срещат и в шевиците. По време на събитието ще има кратка тематична беседа с участието на видни етнографи, изложби, ревю на носии, работилници, демонстрации, концерт и занимания за най-малката аудитория. Крайният срок за записване за участие е 17 юли. Фестивалът се провежда със съдействието на Община В. Търново и кметството в село Войнежа.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново