Вокалният конкурс “Златен глас” събра участници от 13 държави

Публикувано на пт, 29 ян. 2021
115 четения

Приключи първото издание на Международният вокален конкурс “Златен глас”, който заради световната пандемична обстановка се проведе изцяло във виртуална среда. В него участваха 48 индивидуални изпълнители и групи от 13 държави – България, Русия, Литва, Латвия, Румъния, Беларус, Украйна, САЩ, Армения, Израел, Република Корея и Тайван.
Те бяха оценявани от международна журираща комисия, както и чрез онлайн гласуване на публиката.
Отличените колективи и индивидуални изпълнители получиха лауреатско звание първа, втора, трета степен и дипломи. Със златен диплом бяха наградени 19 от участниците, 27 – със сребърен диплом, и двама – с бронзов. Гран при на фестивала беше присъдена на Представителния хор “Журавачка” от Беларус в раздел Фолклор и на Минкюнг Ким от Република Корея в раздел Класически изпълнения. Наградата на зрителите получи фолклорно трио “Феникс” от Червен бряг. Наградата за най-малък участник в Първия онлайн Международен вокален конкурс “Златен глас” взе 7-годишната Сиана Стоянова от Зли дол. Двама от художествените ръководители получиха степен маестро. Това са ръководителят на вокално студио “Момо” от Латвия – Дагния Кравале и диригентът на хор “Журавачка” – Олга Белко.
Закриването на фестивала на 27 януари беше излъчено на живо в интернет. В него се включиха повечето участници и бяха обявени резултатите от гласовете на журиращата комисия и онлайн гласуването, в което бяха отчетени около 23 хил. гласа. Живото предаване бе гледано от близо 6 хил. зрители. Изпълненията на участниците ще останат в интернет пространството, за да могат да бъдат гледани и впоследствие.
Главен организатор на конкурса, който се проведе под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали (EAFF), е Еврофолк академия.
“Ние разбираме случващото се по целия свят и се надяваме чрез провеждането на тези онлайн конкурси да поддържаме мотивацията на хората, занимаващи се със запазване и развитие на фолклорните изкуства, с което подпомагаме тяхната дейност. Надяваме се на по-бързо приключване на тази извънредна ситуация, за да можем да организираме всички събития в стандартния им вариант”, каза Калоян Николов, президент на EAFF. Той припомни, че от 4-ти до 12 февруари предстои конкурсът “Златни струни”, от 11-и до 19 февруари надпреварата “Златни клавиши”, а за периода от 10-и до 19 март е насрочено провеждането на конкурса “Златен танц”, като всички те отново ще бъдат онлайн.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново