Великотърновски художник нарисува Пеевски, Борисов и Гери Никол

Публикувано на пн, 26 Мар. 2018
1946 четения

Великотърновският художник Дамян Бумбалов – Бумбала направи серия от 10 картини поп арт под мотото “Халтура диктатура”. Проектът е насочен към халтурата не само в културата, но и в политиката и обществото като цяло. Той работи с още един човек, който дава грубите идеи, които Дамян реализира на практика. Творецът обаче не пожела да съобщи името на своя партньор.
Дамян вече е продал за 3000 долара една от картините в онлайн галерия. Тя е озаглавена “Български работник”. Образът на нея изключително много прилича на Делян Пеевски. “Никъде не съм написал, че това е Делян Пеевски, добре е да се знае. Това е художествен образ на един типичен български работник, който абсолютно честно си изкарва средствата и притежава почти цялата страна”, обясни Дамян Бумбалов. Творецът призна, че през последните години издържа семейството си продавайки картини в тази американска онлайн галерия, в която свои картини излагат артисти от целия свят. Картината с Пеевски не е купена от българин, поясни авторът.
Образите в другите картини от поредицата “Халтура диктатура” приличат на Гери Никол, Сотир Цацаров и Бойко Борисов. Картината с премиера е озаглавена “Спомени от утре”. Рисувана е по време на последната предизборна кампания.
Дамян Бумбалов е роден през 1979 г. в Ямбол. Учи в Национална гимназия по изобразително изкуство “Дечко Узунов” в Казанлък, а през 2002 г. завършва и Факултета по изобразително изкуство във В. Търново. Има самостоятелни художествени изяви и участия в колективни изложби, биеналета, арт фестивали, национални и международни изложения и симпозиуми в страната. Дамян беше уредник на “Таралеж – клуб за културни инициативи” във В. Търново.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново