В “Залата” представят филма “Жалейка” на търновката Елица Петкова

Публикувано на пн, 1 февр. 2021
352 четения

“Залата”, едно от най-новите арт средища във Велико Търново, кани жителите на старата столица на прожекцията на българския игрален филм “Жалейка”.
Лентата на режисьорката Елица Петкова прави дебюта си на 17 февруари 2016 година на филмовия фестивал Берлинале, където получава специална награда и е номинирана за най-добър дебют и Стъклена мечка. Филмът печели и Международния конкурс на 20-ия София Филм Фест и голямата награда “София – Град на киното”.
Действието се развива в село Пирин в едноименната планина. Филмът разказва за 17-годишната Лора, загубила баща си, която се бори с траура и представата за смъртта в малкото си родно село. Героинята усеща, че не се вписва в мястото, където живее, и го чувства като чуждо.
В заснемането на продукцията участват студенти от Нов български университет и жителите на селото. В главните роли жителите ще могат да видят Ана Манолова, Михаил Стоянов и Снежина Петрова.
Прожекцията на филма “Жалейка” във В. Търново ще е на 6 февруари от 20.00 ч..
След филма зрителите ще имат възможността да се срещнат с режисьорката на лентата Елица Петкова, която ще разкаже интересни детайли около създаването му.
Петкова е родом от Велико Търново. Младата режисьорка завършва Хуманитарната гимназия, където има възможността да развива интереса си към литературата. По-късно в Дюселдорф завършва магистратура по философия и по японистика, пет години учи кинорежисура в Немската филмова академия в Берлин.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново