В СУ “Георги Измирлиев” се хванаха на кръшно хоро в деня на “Розите на България”

Публикувано на вт, 15 май 2018
177 четения

Вдъхновени от българския дух и традиции на 11-ти май – ден за почит и признателност към делото на първите просветители светите братя Кирил и Методий и във връзка с Инициативата на Министерството на образованието и науката „Розите на България“ в Средно училище „Георги Измирлиев“ се организираха празнични изяви – надиграване с български хора в двора на училището и тематична ученическа изложба, открита във фоайето.

Българските букви, изписани в тетрадките от ръцете на най-малките ученици, техните цветни рисунки и апликации, разкриваха трепета и вълнението им от срещите и играта със словото.
Проекти, посветени на Търновската, Охридската и Преславската книжовни школи както и авторски текстове, вдъхновени от средновековната българска традиция, бяха разположени в тематичния изложбен кът.
В духа на старобългарската книжовна традиция и историческото ни минало учениците представиха своя съвременен авторски прочит като написаха поетични текстове със заглавие „Моята азбучна молитва“, с характерния за оригинала азбучен акростих.

Отличаващ се със своя оригинален, прецизен и творчески подход , е изработеният от учениците макет на църквата „Свети Наум“ в Охрид, чиито загадъчно светещи прозорчета примамват погледа и разпалват въображението.
Кръшни български хора под звуците на “Празнична сюита” в изпълнение на оркестъра на Българското национално радио и ансамбъл “Тракия” извиха учениците в деня на „Розите на България“ в училищния двор.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново