Учениците от групите с обучителни затруднения са повишили успеха си

Публикувано на вт, 10 юли 2018
245 четения

dav

81 от всички 85 училища в областта са участвали в проект “Твоят час” през изминалата учебна година. В рамките на инициативата са били създадени 1101 групи, в които са обхванати 13 033 ученици или 66 на сто от децата в училищна възраст от региона. Данните изнесе началникът на РУО инж. Розалия Личева по време на кръгла маса за споделяне на добри практики на групите за обучителни затруднения.
Групите по “Твоят час” са формирани в две направления – за преодоляване на обучителни затруднения и по интереси. В първото направление са работили 443 групи с 3613 ученици, а по второто – 658 групи с 9420 деца, посочи образователната шефка.
За децата с обучителни затруднения най-много – 51 на сто, са групите по български език и литература. След тях с 36 % се нареждат тези по математика. 20 са групите по английски език, 18 – по природни науки, и 16 – по обществени науки. С най-много групи в това направление класацията оглавява СУ “Цанко Церковски” в Полски Тръмбеш, където са сформирани 19 клуба със 187 ученици. На второ място се нарежда СУ “Вела Благоева” във В. Търново със 17 групи, посещавани от 165 ученици, а трето заема СУ “Емилиян Станев”, където има 16 групи със 148 ученици.
С най-много групи за занимания по интереси е СУ “Емилиян Станев”. В школото дейност развиват 48 групи с 601 ученици. В търновското ОУ “Бачо Киро” и в СУ “Георги Измирлиев” – Горна Оряховица, групите по интереси са по 25.
“Анализът на резултатите показва, че учениците в края на годината са поставени в по-спокойна атмосфера и преодоляват своите страхове от неуспех и притеснения, свързани с учебния материал”, обясни г-жа Личева. Тя допълни, че 81 % от участниците в групите са повишили успеха си. Статистиката показва, че 86 на сто от учениците от групите по природни науки са завършили с по-висок успех. По български език и литература с по-добри резултати завършват 82 на сто от децата, по математика и английски език 80 на сто са показали по добри знания, учебният материал по обществени науки е усвоен по-добре от 78 %, а по дигитални компетентности – от 71 %. Индикатор на резултатите е и представянето на IV и VII клас на националното външно оценяване и на дванайсетокласниците на държавния зрелостен изпит по български език и литература, допълни шефката на РУО.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново