Ученици представят изложба с макети и рисунки на стари къщи

Публикувано на ср, 1 февр. 2023
1161 четения

Изложба с около 25 макета и десетки рисунки на стари български къщи ще представят ученици от ОУ “П. Р. Славейков” във В. Търново. Тя ще бъде открита на 7 февруари от 17 ч. във фоайето на Регионалната библиотека в старата столица и ще бъде с вход свободен за всички желаещи да я разгледат в рамките на десетина дни. Експозицията е съвместен проект на Грета Косева и Гергана Пенова – учители по История и цивилизации и по Изобразително изкуство в ОУ “П. Р. Славейков”.
“В програмата по История и цивилизации в 7 клас продължава изучаването на българска история от Възраждането до наши дни. В програмата има един час, отделен за старата българска къща, и в тази връзка реших да поставя задача на учениците ми. Целта ми беше да прочетат повече за старата архитектура, да разгледат изображенията, да си изберат и собственоръчно да изработят макет на такава къща. По този начин те се учат на патриотизъм, учат се да ценят и пазят родното и българското”, разказа Косева. Тя припомни, че по време на Възраждането българският бит, особено в големите градове, се променя и придобива европейски черти. Голяма промяна се забелязва и в архитектурата, която е отражение на икономическия, политическия и културния подем в живота на българина. Развитието на занаятите и търговията води до появата на нови градове и разрастване на българските села. Така обликът им се променя, строят се нови къщи, църкви, мостове и административни сгради. Някои от тях са се запазили до наши дни като паметници или са реставрирани и използвани като семейни домове, припомня Косева.
“Идеята за изложба се роди от силната ми радост и гордост от прекрасните макети на къщи, които изработиха учениците от седмите класове в училище. Вярвам в това, че постиженията трябва да се споделят. Красивите макети вдъхновиха по-малките ученици от 4, 5 и 6 клас да вземат участие в изложбата чрез картини, изобразявайки красотата на стария български дом. Обсъждахме начина на градеж, устойчивостта във времето им, красотата на детайла. С много плам и радост момичетата и момчетата създадоха картини, наситени с цвят, линия и усещане за българщина”, разказа Пенова за своето участие в проекта.
Николай Венков
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново