Ученици от ПМГ и ПГ по туризъм победиха в конкурс за културното наследство

Публикувано на пн, 13 авг. 2018
218 четения

Възпитаници на Природо-математическата гимназия “Васил Друмев и Професионалната гимназия по туризъм “Д-р Васил Берон” във Велико Търново се наредиха сред победителите в Националния ученически конкурс „Нашето наследство – където миналото среща бъдещето“. Състезанието е било организирано от „Европа Директно” в София, Европейския потребителски център и Центъра за развитие на човешките ресурси по повод Европейската година на културното наследство 2018. Със свои разработки в него са участвали ученици от 32 училища в страната. Отличените ще участват в тридневен екологичен лагер.
По темата „Нашето наследство: където миналото среща бъдещето”са работили гимназистите тази година. В екипа на ПМГ са участвали Радослава Игнатова  от 11 „д“ клас, Десислава Илиева 10 „б“, Цветин Кръстев 10 „в“ и Борис Цонев 10 „а“ от литературен клуб “Ерато”. Тяхната разработка е на тема „Велико Търново. Нашето наследство: където миналото среща бъдещето“, а към нея младите хора са приложили и презентация на творби на учениците, посветени на родния им град. Основна цел на ератовци бе с този проект да мотивират своето самочувствие на воини, защитаващи достойното място на Търново в националното и световното културно наследство, сподели преподавателят Камелия Станчева. Тя и колегата є Георги Игнатов са помагали на младежите.

В отбора на ПГ по туризъм са се обединили Янислав Василев, Румяна Иванова и Марианна Стоянова от учебна компания “Бояр Дриймс”. Те са избрали да работят върху традицията за производството на Чипровски килими, които са вече обект на ЮНЕСКО. Журиращите са били впечатлени от електронните пъзели, съпътстващи писмената разработка. В първия, младите предприемачи представят историята на производството, озвучен с химна на град Чипровци, а вторият, представящ символиката при изработването им, е озвучен с типична за Северозапада музика, изпълнена от духов оркестър, обяснява инж. Славка Проданова, под чието ръководство са творили учениците. Това е поредна победа в националното състезание за екипа на “Бояр Дриймс”.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново