Учебните компании на СУ “Вела Благоева” отиват на националния панаир

Публикувано на вт, 8 май 2018
288 четения

Двете учебни компании на гимназисти от СУ „Вела Благоева“ се класираха за финала на регионалните онлайн състезания, организирани от “Джуниър Ачийвмънт България”. С младите бизнесмени работи Анелия Костадинова – преподавател по предприемачество и испански език в гимназията. В рамките на три дни учебни фирми от цялата страна се състезаваха за участие в националното състезание, което ще се проведе през юни в НДК в София.

Учебна компания ,,Индало” на СУ „Вела Благоева“ спечели първо място в регионалния кръг. В нея участват учениците от 9 и 10 клас, които създадоха интерактивна детска играчка, която казва първите 100 думи на испански език.

“Идеята е вдъхновена от пещерите в провинция Алмерия в Южна Испания, където е открит символът индало, който изобразява човек, хванал небесната дъга. Символът носи късмет и благополучие и за това решихме да го пресъздадем в тази интерактивна играчка”, разказа ръководителят на проекта Анелия Костадинова.

Втората учебна компания ,,Евровела” се класира на 7 място. Тя е дело на учениците от 11 клас и създава рекламни материали, свързани с Eвропейския съюз. По повод българското председателство на Съвета на Европа учениците създават разхладителна био напитка. Самата бутилка е с две капачки, като едната е с екстракт от биороза, а при отварянето й се разтваря в билковата отвара.

“Тази ободряваща напитка е направена без захар, оцветители и консерванти. За подслаждане сме използвали единствено стевия”, уточни Анелия Костадинова. Идеята е тази напитка да бъде популяризирана сред учениците, вместо енергийните напитки, които много от подрастващите използват за тонизиране. Върху бутилките има етикет, на който е отпечатана картата на Европа с характерните шевици за всяка държава, включително и българската, използвана за лого на българското европредседателство. Картата е направена от Национално движение “Седянка”, с които училището си партнира.

В регионалния кръг на надпреварата на “Джуниър Ачийвмънт” се състезаваха над 300 ученически компании от цялата страна. С отличното си представяне  учениците от СУ “Вела Благоева” се надяват да успеят да се преборят за голямата награда, която е пътуване до Страсбург.

Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново