Уникални народни костюми ще покаже в Долна Оряховица Петър Георгиев

Публикувано на вт, 28 авг. 2018
450 четения

40 народни костюма от различни краища на страната ще покаже народният певец Петър Георгиев по време на специална изложба, посветена на 20-годишнината от началото на събираческата му дейност. Експозицията ще бъде подредена на 1 септември в Етнографския музей на Долна Оряховица.
“От десет години живея тук, но до сега не съм показвал костюмите в града. Съчетахме изложбата и с празника на Долна Оряховица. Вярвам, че ще помогна да стане още по-пъстър и хубав”, сподели сладкогласният изпълнител.
Той е подбрал костюми от различни етнографски области на страната като някой от тях са представени с по няколко традиционни облекла. Целта му е да покаже как преди години са се обличали възрастните и как младите жени, подбрал е още празнични и всекидневни одежди. Голяма част дрехите, които ще участват в експозицията, са на 100-150 години. Има облекла от село Белцов, община Бяла, с. Студена, Свиленградско, с. Горско Сливово, Ловешко.
Колекцията на Петър Георгиев включва над 150 костюма. В началото възрастните жени му подарявали одеждите, но после започнал да си ги купува. Все още няма костюми от някои райони на Варненския и Пиринския край, но казва, че те са скъпи и трудно може да отдели средства, за да си купи.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново