Тригодишни малчугани дебютират в концерт на духовия оркестър на СУ “Емилиян Станев”

Публикувано на пн, 11 Дек. 2017
688 четения

На 19 декември малките музиканти ще
свирят в помощ на свои съученици в нужда

Тригодишни малчугани ще дебютират на голямата сцена в Коледния благотворителен концерт на духовия оркестър на СУ “Емилиян Станев” във Велико Търново. Около 30 дечица от първа група “Звездичка” на детска градина “Първи юни” ще изпълнят под съпровод на малките музиканти от биг бенда песничката “У дома часовник трака”. Вече месец те репетират усилено за първото си излизане пред публика. Децата останали толкова впечатлени от първата си среща с оркестъра, че повечето от тях си пожелали Дядо Коледа да им донесе музикален инструмент.
“У дома часовник трака” е само малка част от изненадите, които са подготвили невръстните музиканти за своята публика. Със соло на кларнет в песента ще участва първокласничката Радосвета Стефанова. Оркестрацията на парчето пък е подготвил учителят по музика в ОУ “Св. Патриарх Евтимий” Добрин Пелтеков.
Пищният музикален спектакъл, който са подготвили оркестрантите от “Емилиян Станев”, е в помощ на техни съученици и приятели в неравностойно социално положение. Концертът ще се проведе на 19 декември от 18 часа в голямата зала на Общината. Тези, които искат да подкрепят каузата на децата, могат да си закупят билет за пищния музикален спектакъл на стойност, каквато те решат, тъй като входът е по желание. Талантите с готовност даряват своите обич и труд с надеждата, че със събраните средства ще направят коледните празници на своите приятели по-топли и по-усмихнати. Парите ще бъдат поделени поравно и ще бъдат връчени на децата в нужда на следващия ден, по време на училищния коледен концерт.
На 19 декември на сцената ще излязат около 30 ученици от музикалните класове на преподавателите Йордан Цветанов и Иван Иванов, които за поредна година са основни организатори на събитието. Оркестрантите са от 1 до 12 клас, като петима от тях свирят от началото на учебната година и сега за първи път ще покажат наученото пред публика.
Истинско коледно приключение с някои от най-обичаните мелодии са подготвили музикантите специално за концерта. Гостите в залата ще чуят обичани български маршове, както и жанрови пиеси за духов оркестър. В програмата са включени две песни – “Благодарим ви” и “Приятели”, които да звучат в изпълнение на децата от 4 а клас с класен ръководител Людмила Райкова. Те са част от мюзикъла по повестта на Емилиян Станев “През води и гори”, написан специално за тях. Музиката е на композитора Добрин Пелтеков, а либретото е на Веси Чернева.
Оркестърът има 16-годишна история, а благотворителния концерт двамата преподаватели организират за четвърта поредна година. През годините формацията е носител на куп престижни отличия от различни конкурси, а т.г. спечели втора награда от Националния преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави във Вършец.
Създател и дългогодишен ръководител на училищната формация е преподавателят по кларнет Иван Иванов, който сега е част от общинския духов оркестър. Неговият ученик Йордан Цветанов работи с младите инструменталисти вече седма година. Той е възпитаник на Академията за музикално и драматично изкуство “Моцартеум” в Залцбург, където се е дипломирал в класа по кларинет. По примера на своя любим учител, младият педагог е всеотдаен в професията, като влага изключителна любов и прецизност в отношенията си с децата.
“Заниманията в оркестъра са полезни за децата, защото дори и да не продължат да се занимават с музика, те изграждат усет към красивото. Благодарение на екипната работа се учат да изпипват до съвършенство всеки детайл. Ако не направиш нещо перфектно или поне добре, да не се отказваш. Убеден съм, че след 10-20 г. ще се сетят, че са се занимавали с музика и като чуят дадена мелодия, ще могат да я изсвирят. Освен това ансамбловото свирене ги сплотява и като се получи екип, те идват с удоволствие”, с усмивка споделя учителят.
За себе признава, че винаги е искал да преподава. “С всеки изминал ден се убеждавам, че тази професия е уникална, защото благодарение на децата ежедневно се зареждам от тяхната нестихваща енергия. Те са много емоционални, а смешките и издънките при нас са ежедневие. Случват ни се всевъзможни неща, включително и на сцената. Но когато се изправя пред тях, знам, че мога да им се доверя напълно, защото обичат музиката и са ентусиазирани да се представят по най-добрия начин”, обяснява музикалният педагог.
Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново