Три испански филма ще бъдат представени във Велико Търново

Публикувано на вт, 15 май 2018
221 четения

Три испански филма, базирани върху книги на испански език, ще бъдат представени във Велико Търново в рамките на Mes Hispanico – Месеца на испаноезичните държави. Под мотото „Литература и кино“ публиката ще гледа прожекциите в залата на Община Велико Търново при вход свободен.

Трансформирането на литературния текст в екранна версия е интересен и многопластов процес, който би могъл да бъде не само още един творчески прочит на съответното произведение, но и повод на филмирания оригинал да бъде погледнат от нови перспективи, коментират организаторите на Mes Hispanico.

16 май, 18:00 ч.

„Кошерът“ / La Colmena (1982), реж. Марио Камус, по романа на Камило Хосе Села

 

Както и едноименния роман на Камило Хосе Села, „Кошерът“ е тъжна композиция от историите на много хора, живеещи в Мадрид през 1942г., малко след гражданската война. Населението понася последствията от конфликта. Една група младежи се събират всяка вечер в кафе Ла делисия. Основната тема на филма е контрастът между поетите, оцеляващи на ръба на мизерията през режима на Франко, и победителите от войната, увеличаващия се брой хора, които припечелват лесни пари с нелегален бизнес.

Самият Камило Хосе Села се появява в малка роля в продукцията.

 

17 май, 18:00 ч.

„Езикът на пеперудите“ / La lengua de las mariposas (1999г.), реж. Хосе Луис Куерда, по разкази на Мануел Ривас

 

Галисиецът Мануел Ривас (р. 1957) е смятан за един най-добрите испански съвременни писатели – превеждан на повече от трийсет езика, носител на Испанската национална награда за литература, Испанската награда на критиката, наградата на Амнести Интернешънъл и много други отличия.

Игралният филм на режисьора Хосе Луис Куерда е базиран на три от разказите на Ривас – „Езикът на пеперудитe“, „Карминя“ и „Саксофон в мъглата“, публикувани в сборника „Какво искаш от мен, любов“. Оригиналната версия на книгата е написана на галисийски, излиза на испански през 1996 г., а на български през 2013 г. в превод на Лиляна Табакова. Мануел Ривас е познат на българските читатели още със заглавията „Моливът на дърводелеца“ и новопреведената „В дива компания“.

През 2000 год. „Езикът на пеперудите“ е номиниран за 13 награди Гоя, включително в категориите „Най-добър филм“ и „Най-добър режисьор“, като печели наградата за „Най-добър адаптиран сценарий“.

Филмът е посрещнат топло в Испания, въпреки скритото си, но осезаемо във всички събития политическо послание. В него Куерда създава завладяващ портрет на Испания от 1936 година и началото на Гражданската война в страната, видени през погледа на едно дете. Но „Езикът на пеперудите“ още е и филм за утвърждаване на свобода на словото, личния опит в търсенето на познание и връзката между учител и ученик, събуждането на сетивата за природата и умението за нейното съзерцаване.

 

18 май, 18:00 ч.

„Черен хляб“ / Pa Negre (2010), реж. Агусти Виларонга, по романа на Емили Теишидор

 

Действието в “Черен хляб” се развива в Североизточна Каталуня по време на Гражданската война (1936-1939г.), а събитията са видени през погледа на едно момче. Героите говорят на типичния за областта език, който се различава доста от испанския.

Андре е малко момче, което живее в селце в Каталания в суровия следвоенен период. Един ден случайно се натъква на труповете на мъж и неговия син в гората. Властите искат да обвинят баща му за убийството, но Андре се опитва да му помогне като намери истинските извършители.

Режисьор на “Черен хляб” е 58-годишният Агусти Виларонга носител на няколко испански и мексикански награди за филма си “Aro Tolbukhin”. Сред актьорите, в номинираната  за “Оскар” лента е и Серхи Лопес, познат от номинирания за “Оскар” през 2006 година “Pan’s Labyrinth“.

Характерено за филма е, че той е на втория официален език в Испания – каталански. Филмът е носител на 13 награди „Гауди“, 9 награди „Гоя“, вклчително за „Най-добър филм“, „Най-добър режисьор“ и „Най-добър адаптиран сценарий“.  Той е номиниран за „Най-добър чуждоезиков филм“ на 84те награди на Американската филмова академия „Оскар“.

 

Прожекциите са част от програмата на Mes Hispanico – Месец на испаноезичните държави във Велико Търново. Пълната програма със събития можете да прочетете тук: https://www.facebook.com/meshispanico/

loading...
Пътни строежи - Велико Търново