Четири големи изложби ще има в ХГ “Борис Денев” през тази година

Публикувано на ср, 23 февр. 2022
302 четения

Четири големи изложби подготвя екипът на Художествената галерия “Борис Денев” във Велико Търново през 2022 г. По случай празника на старата столица 22 март ще бъде представена експозиция с картини на художници, които са родени или живели в града. В нея ще бъдат включени около 120 автора и техни творби от фонда на галерията, каза Мартин Митев, директор на ХГ “Борис Денев”.
В началото на месец юни, във връзка със 140-годишнината от рождението на големия български живописец Владимир Димитров – Майстора, ще бъде представена експозиция с негови платна. Те ще са около 60 на брой и ще се предоставят от Художествената галерия в Кюстендил, носеща неговото име. Ще бъдат включени и няколко картини, собственост на великотърновската галерия. Изложбата е своеобразно продължение на честванията на този юбилей в цялата страна.
През месец септември, по повод Деня на Независимостта на България 22 септември, в Художествената галерия във В. Търново ще гостуват избрани творби от Балканското квадринале на живописта в Ст. Загора. През октомври предстои и представяне на известния художник Анета Драгошану, която е носител и на наградата на името на Владимир Димитров – Майстора и през 2022 г. навършва 85-годишна възраст.
“Това са четирите по-големи изложби, които сме планирали. Освен тях, след ремонтните дейности и добрите условия, които бяха създадени в Художествената галерия, се опитваме да работим и с редица други институции за по-малки и камерни събития. Правим например театрални постановки за деца на великотърновския Театър Весел, с които привличаме по-млади посетители. Така ги запознаваме с различни форми на изкуството и обогатяваме знанията им”, каза Митев и посочи, че Галерията работи и с групи ученици от различните училища. Той припомни, че на 18 март предстои литературно четене в една от залите на културната институция и сподели, че след приключване на големия ремонт в Галерията определено се наблюдава засилен интерес и по-голяма посещаемост.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново