Търновските художници превземат галерията на „Шипка” 6 в София

Публикувано на нд, 15 юли 2018
577 четения

323 творби, създадени от 149 автори, ще бъдат представени в галерията на ул. “Шипка”6 на Съюза на българските художници в София. Произведенията са от представителната изложба “70 години великотърновски художници 1948-2018″. Официалното откриване на експозицията в столицата е на 17 юли от 18,30 ч. Тя може да бъде разгледана от ценителите на изкуството в София до края на юли.

В изложбата участват както творци, започнали творческия си път още през 70-те и 80-те години на миналия век, така и млади и креативни автори, които се включват активно в творческия живот на града. Стремежът на организаторите е да събере заедно произведения на автори от няколко поколения, да покаже богатото разнообразие от стилове и художествени концепции.

В жанрово отношение са представени живопис, скулптура, графика, рисунка, илюстрация, графичен дизайн, керамика, арт инсталация, фотография и текстил. Показани са произведения на художници, които вече не са сред нас, както и на доайените, които са притежание на фонда на ХГ “Борис Денев”. Те ще бъдат представени чрез мултимедийна презентация. В изложбата са подредени оригинали на Александър Терзиев, Иван Маринов, Мотко Бумов, Стефан Стефанов, Димитър Бонев, Огнян Станимиров, Георги Райчев, Цани Василев, Тодор Евтимов, Антоанета Илчева и др., предоставени от близки на авторите.

Организатори на събитието е Представителството на Съюза на българските художници във В. Търново. Те са подготвили каталог с творбите, който трябва да бъде отпечатан до края на юли. Издание от такъв тип ще даде възможност за проследяване на развитието на съвременното изкуство през погледа на художниците от старата столица.

Изложбата вече беше показана във В. Търново и Плевен, а сега е ред на София.

Весела КЪНЧЕВА
сн. isofia.bg

loading...
Пътни строежи - Велико Търново