Търновката Евгения Цанева и формация “Ритмика” популяризират българския фолклор в Милано

Публикувано на ср, 18 апр. 2018
1039 четения

Евгения (третата от дясно наляво) заедно с Фолклорна работилница “Ритмика” пред Миланската катедрала.

Любовта към фолклора и народните танци обединява група родолюбиви българи в Милано, които съхраняват и популяризират българските традиции и култура. Във фолклорна работилница “Ритмика” участват 29 души от различни краища на България. Част от пъстрата формация е и Евгения Цанева от Велико Търново, която учи в италианския град. Студентката се включва към работилницата през 2017 г., научавайки за нея от своя приятелка, която я кани на една от репетициите. Така се зародило желанието ѝ да стане част от “Ритмика”, а миналата година, по случай първа пролет, за първи път с гордост облякла народна носия.
“Фолклорната група не само представя красотата на българския фолклор пред италианското общество, но и сплотява самите нас, защото заедно празнуваме и съхраняваме българските традиции и ценности, макар и далече от България”, споделя Евгения. Участието в ансамбъла носи не само положителна енергия за всички танцьори, но им дава възможност за срещи с българската общност зад граница.
Интересът към българския фолклор първоначално събира в друга формация участниците в “Ритмика”, но след близо 3 г. съвместна работа пред ентусиастите назряват нови идеи и възможности за изява. През ноември 2016 г. се ражда “Българска асоциация за културен обмен”, а заедно с нея и Фолклорна работилница “Ритмика” с хореограф Станимир Минев, който е възпитаник на Национално училище за танцови изкуства в София. Той се дипломира през 1987 г. в класа на изтъкнатия хореограф и педагог Никола Колев, който е родом от търновското село Балван, като артист, танцьор и хореограф. Танцува в ансамбъл във Варна, а по-късно е солист на Ансамбъл “Добруджа”, след което основава собствено училище за народни танци в Генерал Тошево. Повече от 3 г. води курсове по народни танци в Милано, след което полага основите на “Ритмика”. Желаещите да се потопят в магията на народните танци се увеличават и танцуват в групи както за начинаещи, така и за напреднали. От есента на м.г. са сформирани и детски групи, за които работилницата получава помощ от Министерството на образованието и науката по програмата “Език и култура зад граница”.
Отново през есента бе създадена и певческа група към “Ритмика” в дует Мирослава Ценова и Мария Начкова, с ръководител Мария Генова. Една от първите им изяви е в Националния конкурс за народна песен “Пиленце пее”, който се проведе в края на октомври в София, и грабнаха две от наградите – сребърен медал в групата на непрофесионалистите и златна статуетка за общ принос за разпространение и съхранение на българския фолклор.
Фолклорна работилница “Ритмика”, в която танцува Евгения, участва в много различни инициативи, свързани с популяризиране на българската култура както в Милано, така и в други градове на Италия. М.г. участваха и в шоуто “Рози и Пицика”, част от музикалното предаване “Cantando Ballando”, излъчвано по Canale Italia. Така за първи път италиански телевизионен канал излъчва директно концерт, посветен на националния празник на България Трети март.
Тази година националният празник също бе отбелязан подобаващо, като Българската асоциация за културен обмен се включи в инициативата “Пробуждане с хоро”, подета от страницата в социалната мрежа “Българи за България”. Точно на 3 март на площада пред емблематичния замък “Сфорцеско” в Милано звучаха български народни песни в изпълнение на певческата група. Прякото включване бе излъчено едновременно на страниците на Асоциацията и на страницата “Българи за България”. Неведнъж са танцували, развявайки българския трибагреник на площада пред известната Миланска катедрала. Асоциацията за културен обмен, чиито председател е Ана Сотирова, работи в тясно сътрудничество с българското училище в Милано, а танцьорите от “Ритмика” винаги са желани гости на всички мероприятия, организирани за децата и родителите. Сътрудничи си също с българската църква в Милано и Генералното консулство на България, а консулът ни Росен Руфев стана кръстник на “Ритмика”. По негова покана групата се изяви и пред франкофонската общност в италианския град.
Едно от последните участия на “Ритмика” е участието в VI Пролетен фестивал на българския фолклор, който се проведе в края на март в “Millfield Teatre” в Лондон. В момента тече усилена подготовка за поредното събитие – “Българска пролет в Милано”, което ще се проведе тази събота в Parcо Sempione на сцената на Teatro Burri. Гости на събитието са Юношески танцов състав “Луди млади” и Фолклорен клуб “Гераците” към НЧ “Елин Пелин-1997”.
Весела БАЙЧЕВА, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново