Танцьорите от далечна Боливия станаха любимци на публиката във В. Търново

Публикувано на нд, 29 Юли 2018
290 четения

Изпълнителите от далечна Боливия станаха любимци на великотърновската публика по време на 21-ото издание на Международния фолклорен фестивал, който приключи в събота. Групата от Академията за танцово изкуство “ADAF Bolivia” завладя многобройните почитатели на фолклора в старата столица със своите “дяволски танци”. Благодарение на тях търновци се докоснаха до една от най-известните атракции в Южна Америка – годишния карнавал в Оруро. За спомен от фиестата във В. Търново те отнесоха в родината си картина на българка в традиционна носия.

Зрителският вот класира на второ място “летящите грузинци” от Тбилиския държавен университет в Грузия, които предизвикаха истинска буря от емоции в сърцата на публиката. Трети останаха участниците от Национален фоклорен ансамбъл “Калинка” – Русия.

За осем дена Велико Търново се превърна в световна столица на фолклора, където си дадоха среща изпълнители от девет държави, пръснати на четири континента. Въпреки лошото време в Летния театър всяка вечер се събираха стотици хора, изкушени от изкуството на танца и автентичната музика. В галаспектакъла по закриването на фестивала в съботната вечер участваха групите от  Боливия, Венецуела, Грузия, Китай, Коста Рика, Малайзия, Мексико, Русия и България. На финала всички групи получиха за спомен официалните символи на фестивала – диплом, плакет и флаг.

Златина ДИМИТРОВА                       

loading...
Пътни строежи - Велико Търново