Танцьори от Малайзия превзеха фестивалната сцена във В. Търново (снимки)

Публикувано на нд, 29 Юли 2018
169 четения

Изпълнители от далечна Малайзия за първи път участват в Международния фолклорен фестивал във Велико Търново. Танцова група “ИСММА”е създадена към Института по изкуства в Мелака, известен в цял свят като малайския град на потайностите. През 2011 г. централната част на селището и неговите традиционни сгради са включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Представителите на групата неслучайно се определят като културни посланици, които с музика и танц разказват истории, пресъздават местни традиции и обичаи и носят екзотичното усещане за родината си.

Формацията е създадена преди 20 години. В нашите изпълнения, а и в културата ни като цяло се усеща влиянието от исляма, Китай, Индия и Португалия. Нашата култура се нарича малик, обяснява проф. Д-р Абдул Латиф, художествен ръководител на танцова група “ИСММА”. Съставът участва във фестивали по целия свят, за да показва уникалния фолклор на островната държава. Били са в Южна Корея, Индонезия, Тайланд, Европа.

В групата се изявяват ученици и студенти. Те с усмивка споделят гордостта си, че точно тяхна представителка беше избрана за “Мис Фестивал” във Велико Търново.

Д-р Латиф признава, че танците, които изпълняват, са бавни, това е най-характерното за тях. Единствено тези, които са повлияни от арабския свят, са по-бързи. Един от тях е “Запи”, който групата изпълнява и на сцената в Летния театър на старата столица. Като цяло в малайзийските танци се показва уважението към другите, в тях липсва всякаква агресия, те са израз на щастието, допълва ръководителката.

Гостите от Малайзия идват за първи път в България. Те са на мнение, че техните костюми много приличат на българските народни носии. За пример посочват, че и едните, и другите имат шапки. Участниците от другия край на света споделят, че архитектурата във Велико Търново е смесица от ортодоксалното християнство, но в нея се усеща и силно източно влияние.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново