Световна оперна премиера и три концерта подготвя търновският театър

Публикувано на ср, 21 февр. 2024
98 четения

Световна премиера на операта “Хората на Борг” на австрийския композитор Хелмут Нойман подготвя Музикално-драматичният театър “Константин Кисимов” във Велико Търново. Събитието е под патронажа на Нейно Превъзходителство Андреа Икич-Бьом, посланик на Република Австрия у нас, и се организира от Австрийско-българското дружество, Община Велико Търново, Сдружение за култура “Лилавият лебед” във Виена и Международно дружество “Елиас Канети” в Русе.
Операта е написана през 1981 г. и ще бъде представена за първи път пред публика на 19 март от 19 часа в голяма зала на МДТ. Специален гост на премиерата ще бъде композиторът Хелмут Нойман, съобщи директорът на МДТ Васил Вълчев.
Над оперното заглавие работи международен екип с диригент маестра Бистра Диляноф, която от години живее и работи в Австрия. В постановъчния екип са поканени още режисьорът Боян Иванов и сценографът Моника Борисова. В спектакъла участват солистите Дмитрий Каплински, Апостол Миленков, Марта Фридриксдотир, Тереза Бракалова, Дари Бракалова, Светлана Иванова, Женю Джао, Джао Ксиао заедно с оркестъра и хора на великотърновския театър с диригент Яница Първанова.
Три нови концерта подготвя екипът на МДТ “Константин Кисимов”, сподели директорът на театъра. На 6 март от 19 часа в голяма зала е премиерата на концерта “Душа – камбана” с музиката на големия български композитор Митко Щерев и легендарната група “Диана Експрес”. Обичаните хитове на поколения българи ще звучат в изпълнение на оркестъра от великотърновския театър с диригент Георги Патриков. Оркестрацията на песните подготвя музикантът от МДТ Аспарух Бойлов. Заедно с оркестъра на сцената ще излязат и музикантите от “Диана Експрес” Митко Щерев, Живко Топалов, Бисер Йосифов и Атанас Копчев. Като солисти в концерта участват вокалистът на групата Илия Ангелов и звездите на МДТ Миряна Калушкова, Никола Иванов, Кристина Стоименова и Цветелин Илчев.
На 23 март е Пролетният концерт на МДТ “Константин Кисимов”, посветен на празника на Велико Търново. Той ще премине под патронажа на кмета на Общината Даниел Панов. В него участват солисти, оркестър и хор на великотърновския театър с диригент Георги Патриков. Заедно с тях като солисти ще се изявят талантливите кларинетисти Камен Найденов и Симеон Витанов от Джуниър бенд при СУ “Емилиян Станев”.
След успешния съвместен проект “Мюзикъл и рок” с музикантите от рок група Б.Т.Р. великотърновският театър подготвя нова концертна програма с бандата. Първият концерт ще бъде на великотърновска сцена през април.
През април започват репетициите на първия съвместен спектакъл на екипа на театъра с НАТВИЗ “Кръстьо Сарафов”, а негов режисьор ще бъде проф. Пламен Марков. През май той ще постави в голяма зала на великотърновския театър пиесата “През октомври без теб” на Константин Илиев. В постановката ще участват актьори от МДТ и студенти от класа на проф. Марков.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново