Сватба от 1900 г. вдигнаха в Каранци

Публикувано на пн, 13 авг. 2018
1411 четения

Автентична старинна сватба от 1900 г. показаха в с. Каранци. Тя беше атракцията на Празника на баницата, който селото организира за трета поредна година. Възстановката се прави за първи път в Каранци, а в селото се събраха над 300 гости и самодейци от Климентово, Павел, Страхилово, Орловец и Раданово. Всички присъстващи бяха облечени с народни носии, имаше дори 6-месечно бебе с автентичен костюм. Инициатор на ритуала, който се нарича “Пребулване”, е Веселина Генова, бивш кмет и председател на читалището “Пробуда – Каранци 1897”. Тя е била участник в пресъздаването на този ритуал още през 1971 г. След това през 1985 г. реконструкцията е представила България на фолклорен фестивал в македонския град Охрид.
Младоженци се оказаха младото семейство Силвия и Милен Минчеви, които живеят в Полски Тръмбеш. Те имат граждански брак, но не са правили сватба и това беше тяхната мечта дар от цялото село, разказа Генова. Семейството има 5-годишна дъщеря Преслава, която също участва в ритуала. Тъй като Силвия е самодейка в Каранци, малката ѝ дъщеричка още от 3-годишна се опитвала да играе ръченица. Сега Преслава се справи чудесно, като се включи активно в сватбените хора на родителите си. Кумове на младото семейство бяха Илидия и Георги Захариеви от София, които пристигнаха в Каранци с малките си внуци.
Сватбата започна с булене на булката, което стана в къщата на Данчо Христов – Търговеца. Момковата къща пък беше в дома на баба Янка Дочева, където домакинстваха Поля и Христо Христови. Кръстниците пък чакаха в дома на Мария Димитрова. И трите къщи са в центъра на селото.
Бурни овации подкрепиха интересния ритуал по хвърляне на булото на булката. Младата жена го закачва на дърво, но после ѝ го връщат с точилка. И така три пъти. През това време пък в момковата къща беше положена богата трапеза от баници върху месали на земята.
Генова разказа още, че всеки от сватбарите има своя народна носия, която се съхранява в бабините ракли. Самодейките също са облечени в традиционни облекла, собствена и на местното читалище. На сватбата се играха и типични хора, характерни само за Каранци. Тази автентична сватба беше голям празник за всички, като от името на Община Полски Тръмбеш семейство Минчеви получиха подарък – икона на “Св. Мина”, допълни председателката на читалището.
Основна цел на възстановката е хората да видят как са се женили младите българи преди повече от 100 г., споделиха организаторите. Много сме щастливи, че за Празника на баницата имаше много деца, облечени в национални носии. Те са тези, които ще съхраняват и предават нататък нашите традиции и ще пазят българското, категорична е Веселина Генова.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново