Студенти от ВТУ украсиха с мраморни пластики Банско

Публикувано на нд, 12 авг. 2018
437 четения

Пластики от пирински мрамор на възпитаници на катедрата по скулптура при Великотърновския университет украсиха зелените площи в Банско. Петте произведения успешно се интегрират в специфичната среда на планинското градче. Те са изработени докторанти и студенти на ВТУ по време на третото издание на Скулптурния симпозиум “Поглед към небето” в Банско.

Една от пластиките – “Спящите хора от висините”, е посветена на алпиниста Боян Петров, който остана завинаги под хималайския връх Шиша Пангма. Композицията е изработена от Красимир Методиев. Творбата на Иван Николов носи името “Просветление”, тази на Деян Боев – “Цел”, а на Добромир Венков – “Код”. Скулптурата “Козле с топка” на Радослав Ганев беше избрана за символ на  футболен клуб ФК „Банско”. Както е добре известно на футболните фенове, местния отбор е наричан „Козлите”, а новата статуя е разположена в цветния кът пред стадион „Свети Петър” в планинския град.

През изминалите две години младите скулптори са работили с дървен материал и метал, от които са създали емблематични пластики, сред които феерична пеперуда и дракон.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново