Студенти от ВТУ гостуваха в Университет Ал Мансура в Египет

Публикувано на чт, 10 май 2018
523 четения

Студенти от търновската алма матер, водени от техния преподавател проф. Карим Наама, гостуваха на Университет Ал Мансура в Египет. Антоан Пенков, Георги Антонов и Мартин Маринов са четвъртокурсници по международни икономически отношения. В продължение на две седмици те са посещавали лекции и са участвали  в интересни срещи в египетския вуз. Младежите признаха, че са стъпили за първи път в Африка, а домакините са ги разходили до Египетските пирамиди, Александрийската библиотека и др. знакови забележителности.

Визитата на възпитаниците от Стопанския факултет е в рамките на договора за двустранно сътрудничество между ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и Ал Мансура, който предвижда обмен на студенти. Възпитаници на африканския вуз ще пристигнат в старата столица през август по време на Международния летен семинар по българистика. Деканът на техния Стопански факултет ще участва в научна конференция, която организираме през октомври, сподели проф. Карим Наама от катедра “Икономическа теория и международни икономически отношения”.

В Египет студентите от ВТУ са слушали лекции по макроикономика на английски език. Те са се срещнали с ректора проф. Мохамед ал Кенави, с местни духовни лица и генерали ветерани от войната между Египет и Израел през 1973 г.

Ал Мансура е един от университетите, с които ВТУ поддържа и развива дългогодишни партньорски отношения. Договорът за сътрудничество е подписан през 2007 г. Сега успяхме да уговорим организирането на съвместни кръгли маси по актуални световни теми, в които да участват наши и техни студенти. Планираме форумите да стартират още през следващата учебна година, разказа проф. Наама.

Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново