Студенти от специалност “Визуални изследвания” във ВТУ с изложба

Публикувано на пн, 28 февр. 2022
176 четения

Студентите от специалността “Визуални изследвания” във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” подредиха съвместна изложба. С нея на 25 февруари бе открит Културният календар за 2022 г. на галерия “Христо Цокев” в Габрово. Експозицията “Визуални изследвания” представя резултатите от проектите “Метаморф. Верига на промените” и “Интерсубект”, разработени от Момчил Енчев, Мариана Димитрова, Никълъс Ибрямов, Кристина Петрова, Ралица Стойчева, Габриела Димова, Антон Вълев, Георги Узунов, Надя Кирова и Йосиф Новосад, с преподаватели доц. д-р Атанас Тотляков и Деница Милушева.
“Метаморф. Верига на промените” представя серия от изображения, базирани на индивидуални експерименти. Те са свързани помежду си във верига, следваща промените на образа. Всяка верига започва с базово изображение, което е едно и също за участниците в процеса. Чрез различни механични способи всеки един от тях променя базовия образ, като за край на експеримента се приема пълното заличаване на първоначалния образ. Процесът на загубване на образа се представя като хронологична линия, която проследява неговата метаморфоза.
“Интерсубект” е название на процесно ориентиран, групов художествен проект. Съществена опора на проекта са идеите на Мишел Мафезоли. Според него в новата реалност “липсва херметична преграда между обект и субект” . В момента и с момента живее “съществото-колектив” и “индивида-общност”.
Специалност “Визуални изследвания” е най-новата образователна програма във Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет и участниците в изложбата са едни от първите студенти, обучавани по нея. Предвидените по специалността познания за съвременните изкуства и художествени практики гарантират възможно най-добрата перспектива за национална и международна изява в артистични дейности с висок престиж. Обучението в програмата дава основа за самостоятелна творческа работа с използване на най-съвременните технологии в изкуствата и същевременно за реализация в значими културни центрове като национални и чуждестранни музеи, галерии и образователни институции. Програма “Визуални изследвания” задава основната теоретична база, артистична грамотност и инструментариум, които позволяват на обучаващите се да се ситуират в съвременното изкуство, посочват от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново