Стотици вярващи се поклониха на Божията майка в Арбанаси

Публикувано на ср, 15 Авг. 2018
634 четения

Стотици миряни от страната и чужбина се стекоха в арбанашкия манастир “Свето Успение Богородично”, за да отбележат на 15 август големия християнски празник Голяма Богородица. Млади и стари, болни и здрави, цели семейства чакаха търпеливо на дългата опашка, за да стигнат до чудотворната икона на св. Богородица Троеручица да я целунат, защото се смята, че тя притежава свръхестествена сила и помага при изцеряването на различни болести.

Тези, които бяха пренощували в манастира, разказаха с вълнение, че предишната вечер са станали свидетели на истинско чудо. На петохлебието е кацнал бял гълъб, който си е клъвнал няколко макови зрънца върху хляба. Не се уплашил от многото хора, които са били в храма. Това за нас, вярващите, е знак за добро. Всички си пожелахме това гълъбче да ни помогне да се изцелим от болежките си, да има надежда и вяра, сподели една от жените, видели с очите си знамението.

Курбанът за многото вярващи приготви Стефка Пенева от Добрич. Тя обясни, че от много години игуменките на манастир “Свето Успение Богородично” са добруджанки – майка Макрина, преди това майка Людмила и сестра Полинария. “Мои познати, близки на тези игуменки, ме доведоха за първи път в Арбанаси. Близките починаха, но аз продължавам да идвам. Всяка година идваме около 15 души от Добруджа, за да почетем подобаващо Божията майка”, разказа жената и допълни, че години наред курбаните в манастира се правят само от добруджанци.

“До кога ще удържим не знам, защото времето минава, нашите сили също отслабват, а младите за жалост не следват Божиите правила. Аз съм виждала, че в свидетелствата на мои роднини оценки по богословие. Хубави е днес да има неделни църковни училища, за да може децата да учат Божиите правила. Ако ги знаят, убедена съм, че няма да има толкова насилие”, реди думите жената.

Тя не може да проумее как млад човек може да посегне на друг млад човек. Ще го направили, ако има страх от Бога, попита леля Стефка. Тя обясни, че в църквата в Добрич, която посещава най-често, идва семейство от Русия, което я е изумило с начина, по който са възпитани децата. Те знаят как да се държат в храма, а нашите деца не са научени на тези неща.

Тъй като големият празник се пада в сряда, а това е постен ден, курбанът беше от нахут и боб, който майсторките от Добрич приготвят по специална рецепта. Казанът с нахут вече готов, показва домакинята. След това обясни, че за да стане вкусен е важно нахутът да бъде много добре измит, защото на него не му се сменя водата, както на боба, иначе ще загуби вкусовите качества. Затова се премива поне десет пъти, докато започне да пуска чиста вода. След това се оставя да кисне около 8 часа. Варенето на нахута продължава около два часа, разказва леля Стефка. Накрая се слагат солта, настърган домат, олио и много подправки. Много му ходят пресни целина, девесил и джоджен.

В огромен 50-литров казан тя доготвяше боба, който вреше от 6 часа сутринта. Обясни, че в него има около 20 килограма от вкусното вариво. Половин час преди да го сваля от огъня ще му сложи настърган домат и същите подправки като нахута. “В някои манастири и в Родопите основната подправка е босилек. Става вълшебен, но мнозина не познават този вкус и не знаят, че може да го сготвят и по този начин”, споделя жената.

Сред многото вярващи дошли в храма на Голяма Богородица нашият екип видя народните представители Цветан Цветанов и Весела Лечева. „За мен е голямо удоволствие да отбележа Успението на Божията Май заедно с жителите на с. Арбанаси. Днес е един от най-големите християнски празници. Нека в семействата на всички българи светлината на този празник да донесе здраве, уют, хармония и разбирателство. Честито на всички именници и на жителите на Арбанаси”, сподели  Цветанов.

Весела Лечева също не скри вълнението си, че е в Арбанаси на този светъл празник. Тя пожела на всички българи здраве и упование.

Празничната програма в Арбанаси продължи през целия ден. В конната база край селото се проведе държавна квалификация по прескачане на препятствия, а кметството бе арена на турнир по ускорен шах. В празника се включиха младите таланти от детско студио “Румина”, както и Мария и Магдалена Филатови.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново