Стотици участници и гости очаква фестивалът “Насред мегдана в Арбанаси”

Публикувано на чт, 1 февр. 2024
339 четения

Националният фолклорен фестивал “Насред мегдана в Арбанаси” ще се проведе за 13-и пореден път в архитектурния резерват, намиращ се само на 3 км от Велико Търново.
Очаква се стотици изпълнители от всички етнографски области в страната да присъстват на голямото събитие, което ще се състои на 1 и 2 юни на обособената открита сцена в центъра на село Арбанаси.
Участниците ще се надиграват и надпяват в три възрастови групи и две категории – автентичен и обработен фолклор за песенно и танцово изкуство, а също така ще бъдат пресъздадени и редица обичаи. Фестивалът е с конкурсен характер, като за най-добре представилите се участници ще има десетки награди, присъдени от компетентно жури, включващо музикален фолклорист, хореограф и етнограф. Припомняме, че паралелно със състезателната програма по традиция в Арбанаси се обособява и Улица на занаятите, в която се включват майстори и търговци от цялата страна. Крайният срок за подаване на заявки и заплащане на таксата за участие е 10 май.
Фолклорната надпревара “Насред мегдана в Арбанаси” е продължение на фестивала “Хоро сред село”, който се е провеждал в населеното място през 1987 и 1988 г. и е бил организиран от Градската асоциация за култура и туризъм във В. Търново. Инициативата за възстановяването на фестивала е на Общината в старата столица, която заедно с Кметството в Арбанаси съдейства на местното читалище “Иларион Драгостинов” за организацията му.
Основните цели на фестивала са да представи фолклорните традиции на различните етнографски области на България, да съдейства за по-широк културен обмен между общините и фолклорните ансамбли в страната, да популяризира българския фолклор и да организира тематични съпътстващи прояви.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново