Спектакъл по персийски епос ще гостува на великотърновска сцена

Публикувано на пн, 15 май 2023
463 четения

Единствен по рода си спектакъл по персийския епос на Фердоуси “Шахнаме” или “Книга на царете”ще гостува на великотърновска сцена. Сюжетът е базиран на една от най-красивите любовни истории от древен Иран, в която принц Зал, отхвърлен от баща си, отгледан от митичната птица, а по-късно реабилитиран, се влюбва в индийска принцеса и е принуден да се бори за любовта си като преодолява редица политически препятствия.
Многократно награждаваният спектакъл “Шахнаме: сказание за Зал” тръгна на национално турне, част от което на 9 юни от 19 ч. ще стане и В. Търново. Зрителите в МДТ “Констанин Кисимов” ще могат да се насладят на една приказна история за изчезващия свят на човечността и актуалността на темите за власт и любов, разказан с великолепни актьори, танци и музика на живо.
Актьорът Севар Иванов, познат от участието си в телевизионните сериали “Войната на буквите”, и “Откраднат живот”, се върна специално от Ню Йорк, за да се включи в спектакъла след шестмесечна специализация. Севар играе централната роля на Зал и си партнира с Ралица Стоянова, която зрителите са гледали във филма на Весела Казакова и Мина Милева “Жените наистина плачат”. В една от главните роли се превъплъщава и Велислав Павлов, познат от сериалите “Порталът”, “Откраднат живот” и филма “Вездесъщият”, посочват организаторите на турнето и допълват, че то ще е съпътствано и от изложба, организирана от Иранския културен център на традиционни занаяти и картини, която може да бъде разгледана преди и след спектакъла.
В актьорския състав са още: Добрин Досев, Жана Рашева, Васил Ряхов, Росен Михайлов и студенти по актьорско майсторство от НБУ: Веси Методиева, Габриела Ганчева, Йоана Сиракова, Мария Игнатова, Никол Милевска, Михаил Иванов, Никола Куцев, Тони Николов и Павел Събев. Режисьор е Елена Панайотова, хореограф – Росен Михайлов, композитор е Николай Иванов, а музиката на живо изпълнява Марина Великова. Преводът на текста е на Йордан Милев, а художник е Юлиян Табаков.
Спектакълът е носител на награди “Аскеер” 2022 и “Икар” 2022 за авторска музика, има номинация “Аскеер” 2022 за костюми и номинация за “ярки постижения в областта на културата” за режисура от Столична община за 2021 г. Участва в галаоткриването на 40-ия Международен театрален фестивал “Фаджр” в Техеран 2022 и в галазакриването на Международния фестивал на физически и визуален театър, Бургас 2021.
Спектакълът е реализиран с помощта на Министерство на културата, Столична община, Индологическа фондация “Изток – Запад”, Фонд за стратегическо развитие към НБУ, фондация “Етюд” и се разпространява с финансовата подкрепа на НФ “Култура” по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново