Скулпторите отново превзеха Ксилифор, за да създават красота

Публикувано на ср, 16 юни 2021
1059 четения

Дървените скулптури на змея и златната ябълка на Ксилифор отново грейват в целия си блясък. Тяхното възстановяване и освежаване, както и на други творби в местността, е част от дейността на 10-та юбилейна Младежка скулптурна колония, която продължава до 19 юни. За поредна година форумът събира студенти и докторанти, като в това издание са подбрани творци, участвали в предишните 9 пленера.
“Тези 11 години минаха неусетно, тъй като заради пандемията само през 2020 г. не можахме да се съберем. Започнахме през 2010 г. с желанието да дадем възможност за изява на студентите и провеждане на една истинска творческа практика, в която да работят с големи формати, със сериозен материал, който не може да бъде предоставен в ателиетата, с експониране на открити пространства. Стартирахме с колективни произведения. Първото се наричаше “Добрият змей”. След това направихме “Златната ябълка”, за да може двете творби да си кореспондират в пространството, както е в приказката. Те са мащабни пластики, като змеят достига дължина около 5-6 метра. Сега ги ремонтираме и освежаваме, като ще направим същото и с други нуждаещи се от това творби”, разказа проф. Стефан Лютаков, ръководител на Катедра Скулптура на Факултет Изобразително изкуство във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.
Постепенно проектът надхвърли намерението на създателите му да е само творческа практика и се превърна в един реален, младежки, скулптурен симпозиум, въпреки че в него доминираха студентите и докторантите. Форматът е широкообхватен, като в 10-те издания освен творци от ВТУ участваха студенти от чужбина, от Художествената академия, студенти по програма “Еразъм+”. Названието скулптурна колония идва именно от това, че въпреки предварително зададения брой участници към тях винаги има възможност да се присъединят и други желаещи, поясни проф. Лютаков. През всички тези години в нея са се включили повече от 100 млади художници, които са създали над 80 произведения в почти всички видове жанрова скулптура – от съвсем артистични произведения до чисто приложни неща. Всяка скулптурна колония е с определена тематична задача. Темите, по които бе работено досега, включваха интерактивни пластики, инсталации за игра на деца, приказни герои и т. н. Студентите се опитаха да създадат произведения във всички области на скулптурата, което е ценно и като образователен процес, а и забавно за публиката, смята проф. Лютаков.
Тъй като дървото е материал, който не издържа много на атмосферните влияния, тази година се налага първите две творби да бъдат възстановени, като ще им бъде придаден и нов облик. Процесът е интересен, защото така идеите на авторите, създали тези скулптури преди 10 години, ще се реализират от други творци и ще се получи една приемственост. Предишните произведения са изработени от орех, а сегашните ще бъдат направени от акация, уточни преподавателят.
“В момента работя по докторантурата си. Темата е за симпозиумите, в които се изработват творби от дърво. В част от нея ще е описана и работата ни в местността Ксилифор. Аз съм един от скулпторите с най-много участия. Участвал съм в създаването на няколко творби – библиотеката, пейката на влюбените, една люлка, някои от приказните герои. Работата в този симпозиум ми дава преди всичко удоволствие и ценен опит, който особено в студентските години ми бе от голяма полза”, сподели великотърновецът Сергей Печинов, докторант в Катедра Скулптура на Факултет Изобразително изкуство във ВТУ, който има амбиции да продължи да се развива в областта на изкуството и преподавателската дейност.
Участие в юбилейното издание на скулптурната колония вземат още ас. Венко Тонков и ас. д-р Мартин Митев от ВТУ, Биляна Филипова, Катерина Чакърова, Иван Николов, Цветомир Христов, Николай Чемберски, Антон Джуров и др.
Младежката скулптурна колония се организира от туристическо дружество “Трапезица 1902”, Катедра Скулптура на Факултет Изобразително изкуство във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, и с финансовата подкрепа на Община Велико Търново.
“Благодарни сме на градската управа, че оценява нашия принос за естетизацията на града и околността. В първите години, когато работехме на Ксилифор, бяхме само ние, а сега има толкова много хора. Виждал съм и учители, които провеждат уроци на базата на нашите пластики, показвайки на малките деца различните приказни герои и това ме радва”, сподели проф. Лютаков.
По случай юбилея предстои да бъде изготвен каталог на целия този 10-годишен процес с авторите, с темите и техните творби, като изданието ще включва също текстове и публикации по темата.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново