Симона Ангелова от СУ “Вела Благоева” спечели състезание на Джуниър Ачийвмънт

Публикувано на чт, 22 мар. 2018
336 четения

Деветокласничката Симона Ангелова се нареди сред победителите в Иновативния лагер, организиран от “Джуниър Ачийвмънт България”. Възпитаничката на търновското СУ “Вела Благоева” бе сред членовете на отбора, спечелил първото място в състезанието. Заедно с деца от още четири града в страната тя е разработила оригинална бизнес идея за пенсионната система в България и планирането на финансовото бъдеще.
Симона се е състезавала в тима “КИП – Креативни Иновативни Пенсии”. Тя и нейните съотборници впечатлили журито и публиката с предложението си рестото при пазаруване в магазини, супермаркети, ресторанти да отива в доброволен пенсионен фонд. Проектът предвижда сумата при пазаруване да бъде закръгляна и вместо да връщат ресто, магазините да вкарват остатъка парите в лична клиентска партида, която всеки от нас може да има има. Чрез приложение за телефон може да бъде следен балансът на доброволния пенсионен фонд.
Симона учи в профил “Предприемачество и бизнес” на “Вела Благоева”. Тя е представяла В. Търново и училището заедно с още двама свои съученици – Йоанна Крумова и Христиана Станчева. Трите момичета са част от клуб “Учебен социален бизнес”, създаден по “Твоят час” с ръководител Ивалина Климентинова.
80 ученици от 13 града са се включили в Иновативния лагер. Той е част от инициативите на “Джуниър Ачийвмънт България” и финансовата институция NN България. В първия ден учениците са имали възможност да се запознаят с основни теми като приход, видове разходи, анализ на равновесната точка и бюджетирането като процес. След това е трябвало и да се справят с казуса как да направят така, че хората, упражняващи свободни професии или работещите студенти, които често работят с граждански, а не с трудов договор, да планират разумно бъдещето си във финансов аспект.
Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново