Щастливец от публиката на операта „Луд гидия” ще спечели гъдулка

Публикувано на нд, 29 Юли 2018
144 четения

Щастливец от публиката на операта „Луд гидия” във В. Търново ще спечели гъдулка. Спектакълът на Държавната опера в Русе е част от афиша на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете” и ще бъде представен на 3 август от 21 ч. на Царевец. Копие на гъдулката на лудия гидия от постановката, украсена с автографите на всички солисти и диригента, ще бъде връчена на един от зрителите в старата столица, съобщи драматургът на Русенска опера Пламен Бейков. Късметлията ще стане ясен още по време на представлението. Той ще стои на място, предварително маркирано като печелившо. За втора поредна година русенци подготвят изненада за публиката във В. Търново. По време на фестивала м.г. един от зрителите на Царевец получи кръста на цар Иван Шишман от операта „Мария Десислава“, с която Русенската опера участва в културния форум тогава.

Премиерният спектакъл на възродената българска опера от Парашкев Хаджиев предизвика небивал интерес в Русе и в Националната опера и балет в София, разказа Пламен Бейков. Представлението е посветено на 100-годишнината от рождението на либретиста Иван Генов, който подтиква Парашкев Хаджиев да напише музика по сюжета на стихотворението на големият български класик Пенчо Славейков.

Режисьор на постановката е проф. Павел Герджиков, който е участвал в над 20 български оперни заглавия като изпълнител и в не малко като режисьор, но за първи път поставя шедьовъра „Луд гидия” на Парашкев Хаджиев. Диригент е 25-годишният Димитър Косев, който, макар и млад, успя да си извоюва име в музикалните среди на професионалист от много висока класа. Колоритът на най-българското време е пресъздаден от майстора на сценографията Иван Токаджиев. Пъстрите костюми на Цветанка Стойнова и мултимедията създават впечатление за българска черга – златно жълто, червено, синьо и зелено. Цветовете и красивата музика на Парашкев Хаджиев, типичната българска история, която е сътворена от либретиста Иван Генов – история за еничари, разделени братя, за любов и чорбаджии, жътвари, косачи, овчари ще ни пренесат назад във времето в един свят, емоционален и близък на всички нас.

В ролята на Зорница ще се превъплъти Нели Кравченко, солист на Русенската опера. За нея това е особено преживяване, защото тя е банатска българка, родом от Молдова, и е израснала с българската фолклорна музика. Тя разказа, че като малка е свирила на цигулка, но мечтата й е била да учи оперно пеене в България. След като е завършила консерваторията в София, тя дебютира в Русенската опера. Ролята на Зорница ми дава възможност да вляза в българска роля и да пея на български език, което е много вълнуващо, отбеляза тя.

В спектакъла участва и съставът на емблематичния за Русе фолклорен танцов ансамбъл „Найден Киров“. Фолклорният танцов театър е създаден през 1960 г. от бележития български хореограф Иван Донев, който е главен художествен ръководител до края на живота си. Той обединява няколко формации – концертен танцов състав, женски народен хор, детски състав и професионален оркестър. Популярен е не само в България. Гостувал е в цяла Европа – Франция, Швейцария, Италия, Германия и др.

Златина ДИМИТРОВА                       

loading...
Пътни строежи - Велико Търново