С викторина в ПГЕ „А.С. Попов“ отбелязаха 140 г. от Освобождението

Публикувано на чт, 3 май 2018
194 четения

dav

В Професионална гимназия по електроника „А. С.  Попов“ във В. Търново отбелязаха 140 г. от Освобождението на България  от турско робство. Гости на мероприятието бяха ученици от ОУ „Бачо Киро“ и ОУ „Димитър Благоев“, придружени от техни учители.

В мероприятието бяха включени: едноименна викторина в три кръга;

презентации, изготвени и представени от ученици в гимназията, с които те участваха в Националния ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне“; въпроси към публиката.

Участниците във викторината бяха разделени на три отбора от по трима състезатели. Първият отбор бе с името „Шипка“,

„защото в нашто недавно
свети нещо ново, има нещо славно,
що гордо разтупва нашите гърди
и в нас чувства силни, големи плоди – „Шипка“!“

Вторият отбор бе „Плевен“, защото състезателите са единни, както са били единни войните – руси, българи, румънци, финландци, атакуващи и обсаждащи Плевен. Отборът призова  другите отбори за безпощадна, но честна борба.

Третият отбор бе „Стара Загора“, защото състезателите са  с бойния дух на бранителите на Стара Загора – опълченци и руски войни, проявили чудеса от храброст, за да спасят  Самарското знаме. Състезателите декларираха, че ще се борят за победа.

Всеки отбор предварително  бе изготвил емблеми, съответстващи на името му.

Водещите Мирослава Анчева от 10 а клас и Людмил Ненчев от 9 а се представиха много добре.

А преди всеки кръг учениците от 9а клас Димитър Ганев и Ивайло Бакоев  оживиха представянето на тематичните презентации. В ролята на техническо лице на мултимедията бе абитуриентът, Димитър Златев. След всеки кръг водещите задаваха въпроси към публиката, свързани с темата, като за всеки верен отговор се даваха награди.

Първият кръг на викторината бе посветен на Руско-турската освободителна война и започна с едноименна презентация, изготвена от ученика Светлозар Марков от 8б клас. Вторият кръг „Космонавтика“ започна също с презентация – „Юрий Гагарин“, изготвена от Димитър Петров от 8б клас, а третия – с презентацията „Културни връзки с Русия“, изготвена от Величка Стоянова, учител по руски език в гимназията.

След упорита и оспорвана борба журито обяви за победител отбор ,,Стара Загора” с капитан Стефан Йорданов от IX б и членове Никола Иванов и Радослав Захариев от VIII а клас. Публиката горещо ги аплодира. На второ беше класиран отбор „Шипка“, а трети станаха „Плевен“.

В кабинета по руски език участници, състезатели и гости обмениха впечатления от тържеството и идеи за бъдещи участия на чаша руски чай и сладки.

Величка Стоянова, Велико Търново

 

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново