С демонстрации на антични игри започна римският фестивал „Нике – играта на победата“

Публикувано на сб, 25 авг. 2018
235 четения

С демонстрации на антични игри, възстановки, занаятчийски пазар, ателиета, римска мода, прически , детски забавления и много гости от страната и чужбина започна днес римският фестивал „Нике – играта на победата“ . Той се провежда за трета поредна година в Николопис ад Иструм край Никюп и ще продължи и утре.
Как е възникнал римският град, какъв е бил животът в него, каква е била бойната екипировка и бойните построения, как са живеели римляните и даките и кой на кого е плащал данъци, какви битки са провеждали ,каква е била храната и лечението , бяха част от атракциите на фестивала, които направо взривива не само детският интерес, но и на всички присъстващи.
Късната античност представи първата столична реанакторна група у нас “Mos Maiorum Ulpiae Serdicae”.Председател на сдружението е Владимир Попов. Това е епоха, когато Римската империя има голяма професионална армия, но все още в редиците и има варвари. Империята води дълги битки за нови земи, има поражения и победи.
Интересни древни метални шлемове показа Ивайло Енев от Русе. Мъжът е бил счетоводител, останал без работа и се захванал с металопластика. Сега изработва шлемове на прабългари, римляни, рицари, та дори и на самураи. Работата е доста трудна, но атрактивното ателие на Енев събра доста посетители и част от тях си купиха от сувенирните шлемове. Майсторът отчете, че у нас има доста колекционери, които имат в галериите си от неговите творби. А металопластиката е част от живота му.
Специално за гостите на фестивала шеф готвачът Радослав Машков от Велико Търново сготви рибена курбан чорба. Той участва за първи път на фестивала и разказа, че с голямо желание приел поканата на организаторите, заровил се в древните римски рецепти и е много щастлив, че е научил много древни тайни. За чорбата готвачът е използвал 6 шарана, уловени от язовира на Никюп, много дивисил, малко мащерка, черен пипер и люти чушлета. Няма картофи и застройка, чорбата трябва да е бистра, както в античността, тъй като римляните не са разполагали с много продукти, както днес, обясни Машков. А хубавата рибена чорба трябва да е гореща, да има кой да я хвали и да е люта, с усмивка довери готвачът. Освен курбана, Радослав сготви и леща яхния, пак по древна римска рецепта, и направи хапки от онова време, но с домашни продукти.
Специално пиво за фестивала предостави модният дизейнер Атанас Парушев. То носи името на Никополис ад Иструм и а брандирано с прочутата римска сентенция „ Veni, vidi, vici”.Виното е произведено по древна римска рецепта с мед и билки. Бутиково вино разляха и представители на избата в Ялово, които пък предложиха на гостите и печен шаран.
Днес фестът продължи с демонстрации на спортни игри, рецитал на древноримска и гръцка поезия, погребение на готски вожд. Тази вечер предстои концерт на „КСАНА“. В неделя инициативите започват от 10,00 часа. Ще има демонстрации на римо-готски войни от времето на император Валент, игра с публиката, религиозен диспут и др.
Днес фестивалът бе открит от областния управител проф. Любомира Попова, а организатори са кметство Никюп, Община Велико Търново, Регионалният инсторически музей и др.

Вася ТЕРЗИЕВА
Сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Повече на фестивала в Никополис ад Иструм четете в понеделник.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново