Русeнска опера възроди след половин век “Луд гидия”

Публикувано на ср, 18 юли 2018
227 четения

С операта “Луд гидия” ще се представи на 3 август на фестивала „Сцена на вековете” Държавна опера – Русе. Премиерният спектакъл на възродената българска опера от Парашкев Хаджиев предизвика небивал интерес в Русе и Националната опера и балет в София. Представлението е посветено на 100-годишнината от рождението на либретиста Иван Генов, който подтиква Парашкев Хаджиев да напише музика по сюжета на стихотворението на големият български класик Пенчо Славейков. Това се случва в първото комунистическо десетилетие, когато Пенчо Славейков е обявен за буржоазен поет и върху името му тегне мълчание.

Режисьор на постановката е проф. Павел Герджиков, който е участвал в над 20 български оперни заглавия като изпълнител и в не малко като режисьор, но за първи път поставя шедьовъра „Луд Гидия” на Парашкев Хаджиев. Първо дирижиране на това заглавие прави и 25-годишният Димитър Косев, който, макар и млад, успя да си извоюва име в музикалните среди на професионалист от много висока класа. Колоритът на най-българското време е пресъздаден от майстора на сценографията Иван Токаджиев.

Пъстрите костюми на Цветанка Стойнова и мултимедията създават впечатление за българска черга – златно жълто, червено, синьо и зелено. Цветовете и красивата музика на Парашкев Хаджиев, типичната българска история, която е сътворена от либретиста Иван Генов – история за еничари, разделени братя, за любов и чорбаджии, жътвари, косачи, овчари ще ни пренесат назад във времето в един свят, емоционален и близък на всички нас.

В спектакъла участва и съставът на емблематичния за град Русе фолклорен танцов ансамбъл “Найден Киров”. Фолклорният танцов театър е създаден през 1960 г. от бележития български хореограф Иван Донев, който е главен художествен ръководител до края на живота си. Той обединява няколко формации – концертен танцов състав, женски народен хор, детски състав и професионален оркестър. Популярен е не само в България. Гостувал е в цяла Европа – Франция, Швейцария, Италия, Германия и др.

Многобройни са престижните отличия на ансамбъл „Найден Киров”, а сред тях са специалната награда на Министерството на културата за постигнати високи художествени изяви в танцовото изкуство, Кристална лира на СМТДБ, Голямата награда на град Русе за изкуство и култура, “Златното колие” от Международния фолклорен фестивал във Франция и други.

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново