РНБ „П. Р. Славейков” се нуждае от нова сграда

Публикувано на чт, 2 авг. 2018
437 четения

Сградният фонд на  РНБ „П. Р. Славейков”не отговаря на критериите за съвременна библиотечна сграда, която да съответства на потребностите на общността, на функциите на библиотеката, както и на обема на фонда, затова е необходимо преместването й в нова и модерна библиотечна сграда, заяви за “Янтра ДНЕС” зам.-директорът на библиотеката Калина Иванова. Такова място е предвидено в спечелилия проект за нов градски център.

“Въпреки активната библиотечно-информационна дейност, настоящата материална база на библиотеката не може да осигури уютна физическа среда за ползвателите й. Липсва адекватно пространство за съхранение  и представяне на библиотечния фонд, привлекателно  място за ползване на библиотечните услуги, подходящо уютно пространство за учене и четене, недостатъчно места за срещи на различни по големина групи. Липсва още достатъчно място за изпълнение на задълженията на библиотечния персонал”, коментира още Иванова. Тя е категорична, че независимо от съвременните тенденции за преобразуване на библиотечното пространство във  все повече виртуално, то неизменно се нуждае от място, в което да привлича своите читатели и ползуватели. По думите й новата библиотека трябва да е една модерна градска среда, привлекателна за младите хора, със зони за отдих, с богати възможности за предоставяне на интерактивни  услуги. Важно е тя да осъществява  образователна, самообразователна и научна работа на базата на фондовете си и специалните си колекции  и не на последно място е от значение тя да предоставя възможност за изява на всяка отделна творческа личност.

Съществуващата сграда на регионалната библиотека във Велико Търново е достигнала своя капацитет и е изчерпала своя потенциал за развитие. Сградният фонд е морално остарял и не може да посрещне нуждите на жителите от една съвременна среда за информационно обслужване и социални контакти.

Независимо, че  в днешно време  има много младежки клубове и други сродни структури, които представят нови книги и организират  литературни срещи, библиотеката си остава родният дом на книгата и базисното място за представянето й пред обществеността. За съжаление  настоящата библиотечна сграда в този момент не е  много гостоприемна, а и занапред, ако обществеността не я подкрепи ще си остане такава, категорична е Калина Иванова.

Весела КЪНЧЕВА

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново