Регионалният исторически музей с няколко интересни изложби

Публикувано на пн, 5 февр. 2024
77 четения

Регионалният исторически музей във В. Търново ще покаже част от своя богат фонд в няколко изложби както в града, така и в други населени места от страната. От 1 до 20 февруари, в постерна експозиция пред Факултета по изобразително изкуство на ВТУ в центъра на старата столица, ще могат да бъдат разгледани най-новите артефакти от археологическите проучвания през миналата година. Изложбата е свързана с професионалния празник на българските археолози – 14 февруари, поясни д-р Иван Църов, директор на РИМ – В. Търново.
Другата експозиция е озаглавена “Към небето” и е посветена на българското самолетостроене. Тя ще бъде представена през месец май в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” и е създадена съвместно с “Манта модел клуб” по повод 6 май – Ден на храбростта и българската армия. В нея чрез документи, снимки и макети на летателни апарати ще бъде разказана историята на родната авиация.
Великотърновският музей ще предостави и над 20 интересни експоната за подготвяната от русенския музей изложба “Разкази от окопите”, свързана с войнишкото окопно творчество, известно още като окопно изкуство. В нея ще бъдат включени сувенири и вещи за дома, които разказват за обикновения човек, който въпреки бойните действия опитва да твори, създава, търси смисъл или просто иска да направи съществуването си по-лесно и смислено, разказа д-р Църов. Той допълни, че музейната институция и в момента участва в изложбата “Сребърна Тракия” в Скопие, където са предоставени едни от най-ценните тракийски предмети от фонда на РИМ – В. Търново – сребърните киликс и фиала, открити край Къпиново през 80-те години на 20 век.
Припомняме, че на 1 февруари, по повод 25 години от създаване на Областната управа във В. Търново, Регионалният исторически музей представи в сградата ѝ мобилната изложба “170 години от рождението на Стефан Стамболов”. В нея бяха показани документи и вещи, свързани с бележития български държавник.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново