Проф. Ценка Иванова представя ВТУ на Международния конгрес на славистите

Публикувано на вт, 21 авг. 2018
779 четения

Проф. Ценка Иванова представя ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” на Международния конгрес на славистите, който се провежда до 27 август в сръбската столица Белград. Деканът на Филологическия факултет е сред членовете на българската делегация, която се състои от близо 30 изтъкнати слависти. Проф. Иванова се включва с доклад в кръглата маса „Краят на Първата световна война и славянският свят“ и участва в работата на Комисията по преподаване на славянските езици и литератури в университетите по света.
Близо 1000 участници от 43 страни, в които се изучават славянски езици и култури, са пристигнали в Белград за конгреса. Те ще представят над 1600 доклада по конкретни научни области на славистиката, ще участват в изложения в тематични блокове и в кръгли маси, ще работят в 31 тематични комисии към Международния комитет на славистите.
“Конгресите се провеждат на всеки 5 години и представят постиженията в изследванията между два конгреса. На ротационен принцип се избират ръководствата на Международния комитет на славистите и на комисиите, както и страната домакин на следващия конгрес. В днешно време организацията на подобен световен форум е равносилна на подвиг. Международният комитет на славистите, Съюзът на славистичните дружества на Сърбия, Сръбската академия на науките и домакините – Филологическият факултет на Белградския университет, постигнаха много добро начало на световния форум. В рамките на програмата има много съпътстващи прояви – изложба на славистичната литература между двата конгреса, отбелязвания на годишнини, свързани със славянските култури, юбилеи на видни слависти и др.”, разказва проф. Ценка Иванова.
Тя обяснява, че Първият конгрес на славистите се провежда в Прага през 1929 г. и е посветен на 100-годишнината от кончината на основателя на съвременната славистика – чеха Йозеф Добровски. “Третият конгрес, който е бил напълно подготвен, включително и с отпечатани програми, резюмета и др., не се провежда през 1939 г. в Белград заради началото на Втората световна война и трагични събития, свързани със западнославянските народи. Така, че Белград на практика е домакин за първи път. В София са се провели Петият (1963) и Десетият (1988) конгрес”, посочи деканът на Филологическия факултет при ВТУ.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново