Проф. Пламен Павлов е най-четеният автор на научна и научнопопулярна литература

Публикувано на ср, 19 ян. 2022
287 четения

Проф. Пламен Павлов е най-четеният автор на научна и научнопопулярна литература в България. Това стана ясно от класацията на Столична библиотека по повод връчването на нейните Годишни награди. Историкът, поет, публицист, телевизионен водещ и преподавател във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” спечели своята категория, изпреварвайки автори като проф. Иво Христов и Мадлен Алгафари, които останаха съответно на второ и трето място.
Тазгодишното седмо издание на “Годишни награди” 2021 включваше категориите: Писател на годината, Поет на годината, Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература, Най-четен автор на детска литература, Читател на годината и медии, популяризирали дейността на библиотеката. Изборът за най-четените съвременни автори на българска литература бе направен на база читателската аудитория на Столична библиотека, въз основа на статистика от електронната система за обслужване.
В най-атрактивната категория “Писател на годината” победител стана Георги Господинов, следван от Захари Карабашлиев и Елена Алексиева. Наградата за най-добър поет спечели Недялко Йорданов. Най-четен автор на биографични книги е Георги Тошев, а на детска литература – Милен Хальов.
Днес читателската аудитория на най-старата културна институция в София и най-голямата обществена библиотека в България достига 71 хиляди души. През 2021 г. читателите на Библиотеката са нараснали с нови 15 хиляди. Заетите книги за дома са 410 хиляди (колкото през предковидната 2019 г.), близо хиляда дневно са посещенията на място в културната институция, а младите хора до 28-годишна възраст вече са над 55 % от всички читатели. През последните години е засилено търсенето на съвременната българска литература, на изданията по приложна психология, политически науки, история, екология, медицина и здраве, спорт и пътешествия. През 2020/2021 г. на особена популярност се радват мемоарните книги и биографиите на наши и световни популярни личности, посочиха от Столична библиотека.
Проф. Пламен Павлов е роден на 12 юли 1958 г. в село Пейчиново, община Бяла, област Русе, в семейство на учители. От 1962 г. живее в Русе, където завършва средното си образование. През 1978 – 1982 г. завършва история във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, където от 1984 г. работи като преподавател. Проф. Павлов е сценарист и консултант на документални филми, посветени на българското минало и съдбата на българите в чужбина. От юни 2003 г. е автор и водещ на предаването за история и култура “Час по България”. Той е автор или съавтор на повече от 400 статии, студии, книги, учебници, енциклопедии, публицистика, поезия. В периода 2014-2018 г. е член на Българската академия на науките и изкуствата, а от 2010 г. е председател на Кръг “Будител”. През 2016 г. става председател на новосъздадения Център за медиевистични изследвания във ВТУ, а през 2018 г. е избран за председател на Фондация “Васил Левски”. На 22 март 2018 година проф. Павлов е обявен за почетен гражданин на Велико Търново. На 16 ноември 2020 г. , по предложение на Министерски съвет, става носител на орден “Св. св. Кирил и Методий” първа степен “за неговите големи заслуги в областта на образованието и популяризирането на българската история”. Отличието му е връчено официално на 11 февруари 2021 г. от президента Румен Радев.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново