При голям интерес премина представянето на луксозния каталог на ХГ „Борис Денев“

Публикувано на ср, 21 февр. 2024
209 четения

Представянето на новия луксозен каталог на Художествена галерия „Борис Денев“ предизвика голям интерес сред търновските художници, студенти от Факултета по изобразително изкуство, гости и почитатели на културната институция. Той бе представен от директора д-р Мартин Митев, който е и съставител на изданието, а след това завладяваща лекция изнесе изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев, който беше и специален гост на събитието. Той представи важни моменти от развитието на художествения живот във В. Търново и явления, оставили своя белег върху едни от най-емблематичните автори в българското изобразително изкуство.
Подготовката по реализирането на каталога беше съпроводена и от действия по създаването на виртуален тур към провелата се вече изложба „Завръщане към Велико Търново“, за която проф. Добрев казва следното: „Експозицията е своеобразна хроника на вековната връзка между художници и този магнетичен град. Тя е визуален реверанс към множеството живописци, графици, скулптори и приложници, които с времето са се утвърдили като неизменна част от биографията на Великотърновската художествена галерия „Борис Денев”. В нея са маркирани художествени явления и автори, белязали културния живот в старата столица и изкуството в страната. В нея се срещат богатата история на Галерията и желанието на съвременните й уредници да отговорят на мисията, завещана им от времето, от първите ентусиасти и стотиците художници с това образно „Завръщане към Велико Търново”.
„Това е вторият каталог, който нашата галерия издава и от който отдавна се нуждаехме. Първият е от края на 2023 г. и в него успяхме да включим всичко от творчеството на нашия патрон Борис Денев, с което разполагаме”, посочи директорът на ХГ „Борис Денев“. „Желанието ни е да превърнем този каталог в средство за популяризиране на нашия фонд, който не е малък и няма как да бъде показан само с изложбите които правим и постоянната експозиция“, допълни д-р Митев.
Важно е да се отбележи, че в изложбата, каталога и виртуалния тур бяха представени 133-ма автори с творби, обхващащи периода от 1910 г. до 2019 г. Обединяващото между тях е, че всеки един, независимо от своя статут (роден, живял или работил във В. Т.), е пребивавал във Велико Търново, свързвайки се през годините със специфичното културно-историческо наследство на старата столица и е оставил своето послание за идните поколения. Творбите, представени в каталога, са част от фонда на Художествена галерия “Борис Денев”.
Проект “Завръщане към Велико Търново” се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново