Представят в изложба ценни фотоси и документи за Първата световна война

Публикувано на ср, 6 Ное. 2019
96 четения

Фотодокументалната изложба “Победа и погром, величие и надежди” бе открита във фоайето на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново. Тя е посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война. Експозицията е на Държавна агенция архиви и съдържа 24 информационни табла с богат снимков материал и автентични експонати. Изложени са документи, фотоси и други материали от 24 държавни архива, представящи българската армия в епизоди от живота на фронта.
Изложбата проследява развитието на бойните действия и приключването на войната. Акцентира се на малкия човек в голямата война, на делниците и празниците на обикновения войник, на грижите за болните и ранените, на съдбата на българските и чуждите военнопленници. Специално място е отделено на българската армия, нейните военноначалници и епизоди от живота на фронта. Показани са особено ценни документи, сред които са Тайната конвенция на България и Германия за влизане на страната ни във войната на страната на Централните сили, укази на цар Фердинанд за ратифицирането на Ньойския мирен договор, бойният дневник на ген. Владимир Вазов, от който е взет и цитатът за заглавие на изложбата. Посетителите могат да видят манифеста, с който цар Фердинанд се отказва от престола, снимки и документи, показващи грижите за болните и ранени войници на фронта, снимки на чужди военнопленици и др.
Приносът на великотърновския Държавен архив към тази изложба са документите, които са показани в оригинал. Те са от неговите фондове и са постъпили като дарения от жители на областта. Сред експонатите са дневници на Тодор Христов, водени по време на Първата световна война от 1915 до 1918 г., илюстрована пощенска картичка на Йордан Леков до Тодор Христов като войник през Първата световна война, снимки на Сава Събев, д-р Игнат Игнатиев, Георги Петков, военна фотография на участници във войната от Дебелец, Йордан Стойчев Гецовски сред бойни другари, артилеристи от второ планинско отделение и първа дивизия, скица от Солунския участък на войната, грамота и снимка на Йордан Кулелиев и други, разказа Боряна Маринова, началник-отдел “Държавен архив” – В. Търново.
“Само след 21 дни ще отбележим един трагичен за България момент – подписването на Ньойския договор. 100 години са и много, и малко. Този ден е паметен за нашата страна, защото е свързан с неприятни събития, белязали историческото ѝ развитие. Точно затова ние не трябва да забравяме случилото се преди един век. Това е и целта на тази изложба”, каза Мария Димоларева, началник-отдел “Използване на архивните фондове и информационните технологии” в Дирекция “Държавен военноисторически архив”. Пред десетките гости на откриването на експозицията тя разказа и повече исторически факти за участието на България в Първата световна война.
Изложбата ще остане на разположение на великотърновци и гостите на града до края на седмицата.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново