Представят първа самостоятелна изложба на художника Иван Милев във Велико Търново

Публикувано на чт, 16 мар. 2023
566 четения

Първата самостоятелна изложба на художника Иван Милев предстои да бъде показана във Велико Търново. Тя е озаглавена “Иван Милев. По пътя на страданието” и ще бъде открита в галерията при Хан “Хаджи Николи” на 21 март от 18 ч. Експозицията включва творби от фонда на Художествената галерия в Казанлък и се явява естествено продължение на цикъла от изложби, реализирани през миналата година в Рим и Виена – два града, които Милев посещава съответно през 1923 г. и 1926 г.
Изложбата ще бъде съпътствана от две лекции, посветени на живота и творчеството на художника. За първи път във В. Търново ще бъде представено и най-новото научно издание на екипа на Художествена галерия – Казанлък, посветено на една от най-емблематичните творби на автора – “Светогорска легенда”, която днес се съхранява в частна колекция. В изложбата, само от 21 до 31 март, ще може да се види и едно от най-ярките творения на автора – картината “Ахинора”, която той дарява на родния си град. Това е последното ѝ планувано излизане от Казанлък, където предстои откриването на самостоятелен музей на творбата – “Домът на Ахинора”.
Иван Милев посещава В. Търново през 1926 г. На 26 юли в свое писмо до съпругата си – оперната певица Катя Наумова, с болезнена искреност той споделя: “Качих се на трена и за 11 лв. отидох до Търново. Оставям да говоря после, като се видим, за тоя град – това наистина е Испания. Трябва да дойда тук най-малко един месец, за да мога да дам онова, което ми направи впечатление. Това е една приказка. Трябва двама да отидем и това ще дойде скоро”. Това е и първото посещение на художника в столицата на Второто българско царство. Желанието за скорошно завръщане никога не се реализира, защото само след броени месеци, на 25 януари 1927 г., смъртта ще го застигне колкото неочаквано за близките и приятелите му, толкова сякаш очаквано от него самия. 97 години след първото пристъпване на Иван Милев по калдъръмените улички на В. Търново той се завръща в този град, който определя като “приказка”. Макар и посмъртно, жителите и гостите на града имат възможност в следващите месеци да се взрат в образния свят на автора. В негови творчески опити, някои от които непоказвани пред българска публика. В произведения, отразяващи скитничествата на Иван Милев по пътя на страданието. Произведения – своеобразни покаяния на художника, посочват организаторите на изложбата, която ще остане във Велико Търново до 31 октомври.
Екипът, работил по проекта, влючва Пламен В. Петров – куратор, Георги Шаров – художник, Цветан Игнатовски – фотограф, Кристина Белева – реставратор, Катя Христова – координатор, Лора Султанова – коректор, и Трейси Спийд – преводач.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново