Полски автор представя отличения си с европейска награда роман във В. Търново

Публикувано на вт, 30 авг. 2022
178 четения

Полската писателка Марта Джидо ще гостува във В. Търново, за да представи романа си “Тръпка”, отличен с Наградата за литература на ЕС за 2019 г. Срещата ще е на 1 септември от 18,30 ч. на откритата сцена край ХГ “Борис Денев”. Идването на авторката в България е част от програмата на резидентския ѝ престой в Къща за литература и превод – София, който се осъществява в партньорство с Полския институт в столицата и НФ “Култура”.
Романът “Тръпка” разказва историята на двама влюбени от времето преди интернет, когато романтичните писма се пишеха с химикалка, снимките се проявяваха от филм, а за да се обадиш по телефона се чакаше на опашка пред кабината – свят, лишен от привидната необходимост всичко да се случва на секундата. Безумно влюбени един в друг и отбягващи думите обичам те, двамата опознават взаимно емоциите си и собствената си телесност, не се страхуват да експериментират, жадни да опитат от всичко. Години по-късно те се срещат случайно и разбират, че в тях тлее искрица от младежката страст. Някъде в рамките на ежедневността, между приготвянето на вечеря за децата и плащането на поредните вноски по кредита, те започват да се срещат и да си припомнят страстта, която ги е тласкала един към друг и едновременно с това не им е позволявала да бъдат заедно. Героите се връщат към преломните моменти, за да си зададат въпроса: “Какво можеше да бъде, ако…?”
Марта Джидо е родена през 1981 г. Тя е сценарист и режисьор на документални филми. В съавторство с Пьотр Сливовски заснема редица ленти, сред които “Даунтаун”, удостоена с наградите “Кшищоф Кешловски” на Полския филмов институт и “Холивудски орел”, “Солидарността според жените” и “Силни жени”. Литературния си дебют прави на 16 г., публикувайки кратки разкази. Автор е на новелата “Следа от мама”, документалната книга “Жените на Солидарност”, сборника с разкази “Сезонът на ягодите” и романите “Мида”, “Матрьошка” и “Тръпка”.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново