Поетът Петър Пацев празнува 70-годишнина със стихосбирка

Публикувано на чт, 27 юни 2019
235 четения

Великотърновският поет Петър Пацев ще отбележи 70-годишния си юбилей със стихосбирка. Шестата му книга символично включва точно 70 стиха и ще носи заглавието “Пясък в шепата”.
“Много ли са, малко ли са тези години, не знам, но душата ми още иска, търси и вика любовта. 70 години и 70 стихотворения: част от моя живот, от спомените, от радостите и разочарованията, от моите мечти, от магията, наречена поезия. Защо “Пясък в шепата”? Защото и годините, и стиховете, които пиша, са малките песъчинки, бързо изтичащи във времето. И докато се усетя, всичко вече е минало. Само усмивката и болката от преживените мигове, от написаните стихове остават завинаги в мен”, споделя авторът.
Поетът е роден в Ст. Загора. Завършва Великотърновския университет със специалност “Български език, литература и история”. Установява се в старата столица и вече повече от 45 години живее в болярския град. Пише стихове от детско-юношеска възраст. Досега има издадени пет поетични книги. Негови стихове са включени в редица алманаси, списания и вестници както в България, така и в Русия, САЩ, Сърбия. В Чикаго поезията му се издава основно от българската диаспора. Творбите му включват философска, социална, гражданска и любовна лирика. В тях той пише за красотата в природата, отношенията и чувствата между жената и мъжа, хубостта на българката, проблемите в обществото, тероризма и др.
“За мен поезията е изкуство, което трябва да вълнува човешката душа, понякога да я респектира, но винаги да я възвисява. Девизът ми е “Не съм слуга на разума, а кавалер на емоцията!”. Надявам се в поетичната ми книга читателят да потърси себе си, да усети вкуса на поезията, тъй както аз я усетих и запечатах в стихове. Да се усмихне накрая и да знае, че животът е хубав, когато се живее без рамки, и се чувства с всичките сетива на душата и тялото”, казва Петър Пацев.
Стихосбирката “Пясък в шепата” предстои да излезе от печат съвсем скоро. Официалното ѝ представяне е планувано за септември.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново