Подготвят международното биенале на църковните изкуства

Публикувано на пн, 22 февр. 2021
114 четения

Започна подготовката за седмото Международно биенале на църковните изкуства във В. Търново. То ще се проведе от 18 октомври до 6 ноември. В рамките на арт форума ще бъде представено съвременното творчество в областта на православните църковни изкуства: иконопис, стенопис, дърворезба, мозайка и други, участващи в храмовото оформление и богослужебната практика. Биеналето включва изложба, презентации, дискусии и други съпътстващи събития, информираха от Съюза на българските художници.
Творците, желаещи да се включат в изложбата, трябва да изпратят формуляр и фотографии на творби на електронна поща churchart.vtu@abv.bg от 1 юни до 30 юли. До 3 септември списък с одобрените кандидати ще бъде публикуван на сайта на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и на интернет страницата на Православния богословски факултет на вуза. От 9 до 12 октомври одобрените творби ще се изпращат в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” във В. Търново. Откриването на изложбата е насрочено за 18 октомври.
Организатори на биеналето са Катедра “Църковни изкуства” на Православен богословски факултет на ВТУ и Община Велико Търново. Партньори на проявата са Съюз на българските художници, Представителство на СБХ – В. Търново, Света Великотърновска митрополия, Регионална библиотека “П. Р. Славейков” – В. Търново, ХГ “Христо Цокев” – Габрово, ХГ “Асен и Илия Пейкови” – Севлиево, и други.
За отличените участници са предвидени няколко награди: Награда на Община Велико Търново в размер на 1000 лв., Награда на Великотърновския университет, Награда на СБХ – творба от фонда на СБХ, Награда на “Демакс” АД и Награда на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” – Велико Търново. Всички творци ще получат сертификат за участието си в биеналето.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново