Пламен Павлов представи нова книга и разкри, че може да бъде заснет филм за Асеневци

Публикувано на чт, 18 апр. 2024
362 четения

При голям интерес премина представянето на 4 том от поредицата „Българска национална история”, озаглавен „Византийско владичество и епохата на Второто българско царство” в читалнята на Регионална библиотека „П. Р. Славейков” във В. Търново. Книгата бе презентирана от историка, общественик, почетен гражданин на старопрестолния град и неин съавтор – проф. Пламен Павлов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.
Текстовете в обемния труд са дело на авторски колектив, включващ още: Иван Лазаров, Георги Н. Николов, Анелия Маркова и Красимир Кръстев, и участието на Иван Тютюнджиев, Венелин Грудков, Пламен Събев, Тервел Попов и Кирил Маринов. Книгата разказва за историческите събития и процеси, за държавно-политическото, стопанското и културното развитие по българските земи от началото на 11 в. до средата на 15 в. В изданието, което съдържа над 700 страници, са обособени шест раздела – България под византийска власт; Асеневци в периода 1186-1241 г. – възстановяването на средновековната българска държава от Петър и Асен, укрепването на царството при Калоян, България при Борил, апогеят на Второто българско царство при цар Иван Асен II и самостоятелните владетели в българските земи при първите Асеневци; политическата криза в българското царство в периода 1241-1322 г. – управленията на преките наследници на Иван Асен II, както и на Константин Тих Асен, бунтът на Ивайло, събитията от последните две десетилетия на 13 век, България при цар Теодор Светослав, както и самостоятелните владетели в българските земи през втората половина на 13 век.; обществото, църквата и културата от края на 12 до началото на 15 век – социално-икономическо развитие, българската православна църква, книжовност, изкуство и архитектура и приложения. В книгата е отделено специално внимание и на водещата роля на средновековната ни столица Търновград в Югоизточна Европа.
„Това е поредният том от една поредица, която беше замислена от покойния акад. Григор Велев и тогавашната Българска академия на науката и изкуствата“, посочи проф. Павлов. „Той излезе с много сериозно закъснение по различни причини, но се получи много добре“, добави историкът и разказа повече за неговото създаване и това, което включва. Той разкри, че неотдавна с настоящия министър на туризма и телевизионен продуцент Евтим Милошев са разговаряли за създаването на филм за Асеневци. След презентацията последваха много изказвания, въпроси и отговори.
На представянето на книгата присъстваха ректорът на ВТУ проф. д-р Димитър Димитров, зам.-ректорите проф. д-р Николай Кънев и доц. д-р Анна Иванова, част от съавторите, преподаватели, историци, издателят и др. Събитието е част от „Фоайе на книгата са автограф“, организирано от Регионална библиотека „П.Р.Славейков“.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново