Писателката Данна Донку с дебютна стихосбирка, посветена на любовта

Публикувано на пт, 9 февр. 2024
261 четения

Родената в Г. Оряховица, но живееща и работеща във В. Търново, писателка Данна Донку представи дебютната си стихосбирка в старата столица. Тя е озаглавена “Любовта никога не спи” и не случайно излиза в навечерието на най-романтичния празник – 14 февруари. Книгата съдържа 60 стихотворения, сред които са и няколко текста за песни, реализирани или не до този момент. Към стихосбирката има включен и предварително създаден от авторката плейлист, чрез който читателите могат да чуят както изпълнения на тези парчета, така и други, подходящи за слушане към нейните произведения. Стихосбирката съдържа разделите “Любов, която няма свършване”, “Любов, чиста като сълза”, “Любов след края” и “Вселените в мен”. Посредством тях писателката се е постарала да обхване различните форми на любовта, които я вълнуват – към любимите хора, към децата, към тези, които сме изгубили, като накрая има и част с позитивни послания.
Написаните в книгата стихове всъщност предхождат цялото публикувано до момента творчество на Донку, а именно романите ѝ “Узурпаторките” и “Каста дивото сърце”. Те обхващат период от 14 години, като писателката е подбрала най-доброто от тях, което е подходящо за заглавието на стихосбирката.
“Поезията винаги е била част от живота ми. Връщайки се назад, мога да кажа, че първите ми стихотворения са още от 9-10-годишна възраст, но никога не съм поставяла фокус върху това мое занимание. Пиша си стихове, посвещавам ги, подарявам ги, дори някои от тях забравям и когато реших да направя тази стихосбирка ми беше трудно да ги събера”, разказа Донку, която добави, че има още много поетични творби, писани в различни периоди, но тези, включени в книгата, показват нейното поетично развитие през годините.
Розите и розовите листенца на корицата на стихосбирката съвсем не са случайни. Донку винаги носи една голяма роза на своите представяния, която е изработена за нея от приятелка и олицетворява емблематичното цвете от романа ѝ “Узурпаторките”. Корицата на “Любовта никога не спи” е дело на нейната дизайнерка Елена Янкова, която дава лице на всичките ѝ книги. Редактор на поетичните творби на Данна е доц. д-р Петя Цонева, награждаван поет и преподавател по литература, предпечатната подготовка е на поетесата Галина Кацарова, а коректор е гл. ас. д-р Красимира Василева.
На срещата със своите читатели във В. Търново Донку разказа, че не се вдъхновява от нещастната любов, а от осъществената, както и че идеята за тази стихосбирка е още от 2020 г. Тя се заражда между двата ѝ романа, а заглавието идва от стих, посветен на нейния спътник в живота. Данна сподели, че поезията ѝ често е свързана с лични преживявания и емоции, а вдъхновението идва лесно. Много от творбите си записва на телефона, по всяко време и навсякъде. Присъстващите на представянето чуха песни по нейни текстове, а накрая отнесоха със себе си частичка любов.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново