Писатели, музиканти и пътешественици се срещнаха с великотърновската публика

Публикувано на нд, 25 апр. 2021
342 четения

Композиторът Стефан Диомов, популярната изпълнителка Ваня Костова, пътешественикът и телевизионен водещ Симеон Идакиев и писателите Алек Попов и Здравка Евтимова се срещнаха с великотърновската публика през последните няколко дни. Те представиха своето творчество във „Фоайе на книгата с автограф“, което се проведе в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ в историческата и културна столица на България. Инициативата на Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ във В. Търново събра на едно място не само любителите на литературата, но и на други изкуства. Гости в старата столица бяха представители на редица български издателства. Посетителите на събитието разгледаха няколко интересни изложби и музейни експозиции, сред които на Къща-музей “Ал. Константинов” и ХГ “Христаки Павлович” – Свищов, изложбата „Реквием“ с графики на Григор Спиридонов и изложбата „120 г. от рождението на Илия Бешков” с творби на емблематичния български творец. В залите бяха показани ретро апарати, произвеждани в местния Радиозавод, както и фотоархив от годините на неговото съществуване.

Срещите с писатели стартираха с представяне на книгата „Те играха за Етър“ на спортния журналист от в. „Янтра ДНЕС“  Анатоли Петров. Той разказа за срещите си с големите имена във великотърновския клуб, написали славната му 97-годишна история. Голям интерес сред четящите хора предизвика и едно от най-нашумелите имена в родната литература – Здравка Евтимова. На срещата с нея присъстваха десетки курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“. С тях тя разговаря за честта, отговорността, смелостта и човешкото достойнство. Писателката сподели също свои лични истории и вдъхновяващи случки. След срещата със Здравка Евтимова гост в Изложбени зали бе художникът Дончо Дончев, който представи своя албум със 101 шаржови портрета на личности от световната история „#Persona_satiricona“. Той направи атрактивна презентация на уменията си, като пред очите на публиката нарисува шарж на Джон Ленън и показа видеоколаж със свои творби. Великотърновската авторка Светла Андреева също се срещна с читателите и представи новия си сборник с разкази „Краят на апокалипсиса“. Интерес предизвика и срещата с автора на романите „Мисия Лондон“ и „Сестри Палавееви“ – Алек Попов. Той говори за творчеството си заедно със своята съпруга Деляна Манева, която представи своя дебютен роман „Шестият пръст“. Един от най-сладкодумните събеседници във „Фоайе на книгата с автограф“ бе пътешественикът и телевизионен водещ Симеон Идакиев. Той разказа за своите екзотични пътувания по целия свят, включени в неговите сборници с пътеписи „От Олимп до Тибет“ и „Омагьосаните острови“. С историите си Идакиев вдъхнови учениците от Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“ във В. Търново, които присъстваха на представянето. Срещите продължиха с младия автор Петко Славов и неговия дебютен роман „Въпреки любовта“. Композиторът, китарист и певец, който се самоопределя като трубадур и професионален мечтател, зарадва гостите си и със свои изпълнения. Към тях се присъедини и Михаил Вълчев от състава на МДТ „Константин Кисимов“. Изложението бе закрито подобаващо с друга литературно-музикална среща, на която големият български композитор Стефан Диомов представи автобиографичната си книга „Белите и черните клавиши на моя живот“. Тя премина в приповдигнато настроение, благодарение на тънкия хумор на музиканта и забавните истории, които разказа. Допълнителен колорит внесе и ангелогласната певица Ваня Костова. Те, заедно с вокалния педагог Валентина Тодорова, изпълниха няколко любими и неостаряващи песни от своя репертоар.

„Фоайе на книгата с автограф“ се проведе с подкрепата на Министерство на културата, Асоциация „Българска книга“ и Община В. Търново. Всички прояви преминаха при спазване на противоепидемичните мерки.

Николай ВЕНКОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново