Певицата Доника Венкова дойде на земляческа среща в Горско Калугерово

Публикувано на пн, 30 юли 2018
2378 четения

През юли земляческа среща събра хора от няколко поколения в сухиндолското село Горско Калугерово. Тя бе организирана и осъществена от инициативен комитет в състав Митю Ганчев, Димо Димитров, Мария Цонева и Рада Велева. Организацията беше много добра.

Жители и гости на селото бяха посрещнати в читалищния салон, където отец Николай отслужи заупокойна молитва за душите на починалите и благослови присъстващите за здраве. В кратко слово кметския наместник ги поздрави с добре дошли и ги върна назад в спомените за живота, бита, празниците, игрите и заниманията от едно по-старо време, когато животът е бил не толкова модерен, но много по задружен и духовен. Бившият кмет на селото Пенка Добрева също поздрави своите съселяни с чувствено слово. Кметът на Сухиндол Пламен Чернев, който разбра в последния момент за тази среща, също каза няколко думи, поднесе от името на Общината скромна кетъринг маса, призна че това е една чудесна идея и обеща да помогне в организирането и осъществяването на такива срещи и в другите села на Община Сухиндол.

Млади самодейци от читалище „Трезвеност” в Сухиндол танцуваха народни танци, а за настроението на всички се погрижи оркестър „Настроение” от гр.Павликени. Изви се и дълго хоро, водено от единия от организаторите – Димо, с българското знаме в ръка. Организаторите се бяха погрижили на събитието да има топъл бюфет и студени напитки, както и удобни места за сядане под шатра в парка зад сградата на читалището. Там на сладка раздумка придружена с много емоции калугеровчани имаха възможност да се видят, да си побъбрят, да събудят стари спомени за прекрасни отминали времена.

Малцина от младите хора знаят, че село Горско Калугерово е родило една от най-талантливите и известни естрадни изпълнителки на България – Доника Венкова, която също уважи празника и беше редом със своите съселяни, приятели и почитатели. Сред шумотевицата на събралото се множество, често се чуваха благодарствени слова към организаторите, за тази среща, превърнала се в празник за малкото подбалканско селце. Нека са живи и здрави дълги години, за да разпалват искрицата на родолюбие и държат будна българската родова памет.

Иваничка Колева

loading...
Пътни строежи - Велико Търново