Пътуваща фотоизложба за живота на последния руски император Николай II гостува във В. Търново

Публикувано на чт, 20 авг. 2020
97 четения

Пътуваща фотоизложба за живота на последния руски император Николай II Романов и неговото семейство гостува във В. Търново. Тя ще бъде представена в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” и ще e на разположение на великотърновци и гостите на града от 19-и до 27 август.
Изложбата е посветена на 102-та годишнина от чудовищното убийство на император Николай II и неговото семейство, извършено в нощта на 16-и срещу 17 юли 1918 г. в Ипатиевския дом в Екатеринбург. Повечето от фотосите, включени в нея, са правени от дворцовия фотограф и разкриват уникални моменти както от живота на царското семейство, така и от тогавашния исторически момент. Експозицията включва също серия от лекции и филми, създадени въз основа на последните разсекретени документи за този период.
“Последното руско царско семейство е рядък брилянт в короната на Руската империя.
Последният руски император преминава през своя Път на кръста. Неговата съдба е една от най-тежките съдби, известни ни от историята. През целия си живот той управлява своята държава, знаейки предсказанията за мъченическата смърт, която очаква него и неговите деца. Имало е много възможности за спасение, за бягство зад граница, но царят приема своята съдба. Движен от непоколебимата си вяра в Бог, той принася себе си, семейството си и преданите си слуги в жертва, за да даде шанс на своите поданици за светло бъдеще.
Блестящ управник и грижовен баща и съпруг, император Николай II е от онези светли личности, които идват, за да издигнат съзнанието на хората. Въпреки че са неразбрани от своето време, техният пример остава във вековете. Тези образи излизат извън границите на една страна и стават пример на общочовешки добродетели”, казва кураторът на изложбата Веселина Борисова, допълвайки, че експозицията вече е посетила музеите и галериите на Созопол, Бургас, Несебър, Варна, Дупница и Пловдив.
Събитието се реализира със съдействието на Община В. Търново.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново