Панаир на керамиката правят за първи път във Велико Търново

Публикувано на вт, 28 авг. 2018
2611 четения

Паркът “Света гора” ще оживее чрез пърформънс,  който е част от проекта „Отражения – претворено наследство – Търновска сграфито керамика”. Събитието  ще се състои на 30 август от 10.00 часа. В пърформънса ще се включат деца на възраст от 5 до 15 години от различни училища в града.

“Децата ще бъдат изправени пред провокацията да изрисуват големи гипсови рингове с типичните флорални и животински мотиви, които най-често се срещат върху търновската сграфито чиния. Идеята е гората да добие нов цвят и живот с експонирането на готовите изделия в парковото пространство. При възможност ще отлеем и гипсова фигура на митично същество в пясъчното пространство в парка”, обясни художничката Гергана Пенова, която е ръководител на проекта.

Другото събитие, което също е част от проекта, е Панаирът на керамиката. Той ще бъде в парк “Марно поле” на 1 септември от 10.00 часа. “През лятото парковете са любимо място на много великотърновци, както и туристи, гости на града. Всички те в рамките на панаира сами ще могат да изработят образци от глина и да ги декорират чрез сграфито. По-малките ще имат възможност с помощта на грънчар да източват съдове на грънчарско колело”, разказа Пенова.

На 1 септември в парковото пространство ще бъдат експонирани цветните проекти за чинии на децата, участвали в конкурса през месец май. По време на събитието децата, отличени с поощрителни награди от конкурса, ще имат възможност да прехвърлят своите проекти върху глинени чинии.

Всеки участник ще може собственоръчно да изработи  глинен съд, да го декорира и отнесе у дома си. Освен работата с ръце, включилите се, ще имат възможност да разпространят знанието за съществуването на подобна рядкост във Велико Търново – царска сграфито керамика.

Изложение на керамика ще съпътства дейността на децата. На него майстори грънчари, както и децата от Ателие по керамика при Младежкия дом в старата столица ще изложат свои произведения.

Събитията, които са част от проекта „Отражения – претворено наследство – Търновска сграфито керамика”, се реализират с финансовата подкрепа на Община Велико Търново по програмата “Култура и изкуство”.

Весела КЪНЧЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново