Останаха близо 500 свободни места в училищата преди трето класиране

Публикувано на чт, 19 юли 2018
526 четения

Близо 500 са свободните места в училищата от област Велико Търново преди третото класиране на кандидат-гимназистите. На този етап от класирането, учениците могат да променят желанията си, но трябва да се съобразят с останалите свободни места, обясни началникът на Регионалното управление по образованието инж. Розалия Личева. Тя е категорична, че на този етап паралелки няма да бъдат закривани. „Ще изчакаме подаването на заявленията от учениците, защото при правилно разпределение, класовете с по 8-10 незаети места, могат да бъдат попълнени. Освен това ще останат и тези професии, които получат подкрепата от общинските администрации и от държавата“, коментира още шефката на РУО.

В търновските СУ „Емилиян Станев“, в ПМГ “Васил Друмев” и в Езиковата гимназия местата почти са попълнени. Не е така обаче в Хуманитарна гимназия, където има още 13 свободни места в профил „Библиотекознание“ и 9 в профил „Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове“. СУ „Вела Благоева“ търси още 12 деца за паралелката си в профил „Предприемачески“, по 13 са незаетите бройки в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ за „Организация на туризма в свободното време“ и в Професионалната гимназия по електроника „А.С. Попов“ в „Електрообзавеждане на транспорта техника“. 11 ученици все още могат да се запишат в паралелката по парково строителство и озеленяване в ПГСАГ „Ангел Попов“. Най-много незаети места – 22, има в паралелката „Автоматизация на непрекъснатите производства“ в СУ „Владимир Комаров“.

15 незаети места са останали в специалността „Производство на захар и захарни изделия“ в ПГ по хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ в Горна Оряховица. 18 са свободните бройки в паралелката по автотранспортна техника в ПГТ „Васил Левски“ в железничарския град. 17 деца са нужни още за паралелката по производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения в СУ „Иван Момчилов“ в Елена, 19 ученици все още имат шанс да изберат специалността „Работник в заведенията за хранене и развлечения“ в ОУ „П.Р.Славейков“ в Джулюница. 20 свободни места има и в СУ „Св. Климент Охридски“ в Сухиндол за  паралелката „Електрически инсталации“.
Заявленията за участие в третия етап на класиране се подават онлайн от 20 до 24 юли или в ОУ „Св. Патриарх Евтимий” във В. Търново на 20, 23 и 24 юли от 8,00 до 18,00 часа.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново