Около 20 деца превърнаха Света гора в огромно ателие за изкуство (снимки)

Публикувано на чт, 30 авг. 2018
648 четения

Около 20 деца на възраст от 5 до 15 г. превърнаха парк “Света гора” в огромно ателие на изкуството. В своеобразен пърформънс, част от проекта „Отражения – претворено наследство – търновска сграфито керамика”, те се опитаха на големи гипсови рингове да рисуват символите на керамиката, характерна за Второто българско царство.

“Идеята е да направим нещо като модерен образ на тези изображения, които да носят и символиката на чинията. След като бъдат завършени, ще ги поставим на голяма покривка, за да символизират една голяма и богата царска трапеза”, обясни художничката Гергана Пенова, която е ръководител на проекта. Целта є е да запали децата по търновската сграфито керамика, защото тя може да изчезне. Днес само грънчарката от Самоводската чаршия Нина Нешева и синът й, както и техният колега Валентин Димитров от Елена я практикуват.

Другото събитие, част от проекта на Гери, е Панаирът на керамиката, който ще се състои в събота от 10 часа в парк “Марно поле”. Там меликотърновци и гости на града сами ще могат да изработят образци от глина и да ги декорират чрез сграфито. По-малките ще имат възможност с помощта на грънчар да източват съдове на грънчарско колело.

По време на Панаира ще бъдат експонирани цветните проекти за чинии на децата, участвали в конкурса през май. Малчуганите, отличени с поощрителни награди от конкурса, ще имат възможност да прехвърлят своите проекти върху глинени чинии.

Изложение на керамика ще съпътства дейността на децата. На него майстори грънчари, както и децата от Ателието по керамика към Младежкия дом ще изложат свои произведения.

Събитията по проекта „Отражения – претворено наследство – търновска сграфито керамика” се реализират с финансовата подкрепа на Общината по програмата “Култура и изкуство”.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново